Streefbedrag behaald

Xylencer: bestrijden van schadelijke plantenziekte Xylella fastidiosa

116% bereikt

Afgesloten
€ 7.551 Opgehaald
€ 6.500 Ons doel

Er waart een fatale ziekte door de olijfboomgaarden in Zuid-Italië, die langzaam zijn greep op Europa uitbreidt. Honderden hectares eeuwenoude olijfbomen zijn al ten prooi gevallen aan de bacterie Xylella fastidiosa. Een effectieve bestrijdingsmethode is nog steeds niet gevonden. Ons iGEM-team van Wageningen Universiteit heeft zich op dit probleem geworpen en verwacht de basis te leggen voor een nieuwe effectieve methode om deze bacterie te bestrijden en zijn verspreiding tegen te gaan. U kunt dit project steunen door een bijdrage te leveren in de bijkomende kosten van dit onderzoek. 

Het begon allemaal in de zomer van 2013, in de regio Apulië in Italië. Olijfboeren en hun families zagen dat sommige van hun olijfbomen begonnen uit te drogen. Ze begrepen niet waarom, het was immers geen uitzonderlijk droog jaar. Veel olijfbomen waren al menig generatie in de familie en hadden veel zwaardere tijden gekend. Bij het aanbreken van de volgende zomer waren er hele olijfgaarden afgestorven. Veel olijfboeren moesten gedwongen hun deuren sluiten en waren niet langer in staat om voor hun families te zorgen. De aangerichte ravage trok de aandacht van lokale wetenschappers. Zij ontdekten dat de olijven leden aan een besmettelijke plantenziekte. Diep onder hun dikke barst, bevond zich de bacterie Xylella fastidiosa. Deze bacterie ontneemt de bomen langzaam al het water en droogt hen daarmee van binnenuit uit. Xylella is nieuw op het Europese continent, maar was al lang berucht in Noord- en Zuid-Amerika. Daar was bekend dat de bacterie honderden verschillende plantensoorten kon aantasten. Van planten zoals de iconische plataan boom, tot aan kamerplanten zoals de oleander, allemaal werden ze getroffen. Ook de landbouw werd zwaar geraakt, zoals de Californische wijnbouw, die al 100 jaar ernstig wordt gedwarsboomd door Xylella, of de Braziliaanse Citrusindustrie die door deze bacterie tot stilstand is gekomen.

Bestrijding

Ondanks de lange geschiedenis is er nog steeds geen effectieve methode gevonden om deze bacterie te bestrijden. Momenteel proberen boeren de ziekte onder controle te krijgen door grote hoeveelheden pesticiden te gebruiken, zieke planten te verbranden en door preventief andere waardplanten te ruimen in de omgeving van de besmettingshaard. Desondanks weet de ziekte zich steeds verder te verspreiden door Europa, ook naar andere planten dan de olijf. In samenwerking met de WUR onderzoekt ons project "Xylencer" de mogelijkheid om met de natuurlijke vijand van de bacterie, de bacteriofaag, deze ziekte te genezen. 

Met dit project leggen wij de basis voor het gebruik van bacteriofaagtherapie bij het bestrijden van Xylella fastidiosa infecties. Door met deze therapie een effectieve oplossing te bieden, hopen we het gebruik van pesticiden terug te dringen. Huidige toepassingen van deze therapie op andere plantenziektes kampen met een lage efficiëntie en een hoge bewerkelijkheid. Met ons project streven wij ernaar om:

  • deze toepassing te verbeteren door een organisme te ontwerpen dat de bacteriofaag kan beschermen tijdens het aanbrengen
  • de efficiëntie te verhogen door onze therapie te laten samenwerken met het immuunsysteem van de plant en de bewerkelijkheid te verlagen
  • meer zieke planten te bereiken door het verspreidingsmechanisme van Xylella te imiteren.  

Xylencer

Het team achter Xylencer bestaat uit 11 Nederlandse en internationale studenten van Wageningen Universiteit. Zij delen de interesse in het toepassen van synthetische biologie op hedendaagse problemen. Het project is onderdeel van de jaarlijkse iGEM competitie. Dit is een competitie waarin wereldwijd 350 studententeams met elkaar de strijd aan gaan om het meest fascinerende project neer te zetten in de synthetische biologie. Deze zomer werken de teams naar hun einddoel: de Giant Jamboree in Boston (Massachusetts, USA). In deze finale komen de teams samen om hun projecten te presenteren, de interactie met elkaar aan te gaan, elkaar te inspireren en hun prestaties te vieren. 

Steun Ons!

Om het onderzoek te kunnen verrichten heeft ons team, Xylencer, de beschikking gekregen over werkruimte in de laboratoria van Microbiologie en Systemen en Synthetische biologie. Maar daarmee zijn we er nog niet, we hebben ook materialen nodig voor experimenten, zoals enzymen en zuiveringskits. Door bij te dragen aan Xylencer help je ons deze materialen en de kosten verbonden aan de deelname in de competitie te betalen. Maar belangrijker nog: u draagt bij aan een toekomst waarin olijven, druiven en andere planten nog steeds onderdeel zijn van keukens en culturen wereldwijd.  

U kunt ons helpen om dit project tot een succes te maken en daarmee een oplossing die Xylella fastidiosa voorgoed het zwijgen oplegt dichterbij te brengen.  

 

Bezoek onze iGEM wiki pagina voor meer informatie over het project: https://2019.igem.org/Team:Wageningen_UR.

 

*U ontvangt zowel de cadeaus die behoren tot het niveau waarin uw donatie valt, als de cadeaus die bij de niveaus hieronder vallen.

**Cadeaus worden verstuurd naar donateurs in Nederland. Met buitenlandse donateurs nemen we contact op met betrekking tot de verzendkosten. 

***Cadeaus worden verzonden na de afloop van het project.

Xylencer behaalt de tweede plaats!

10/11/2019 | 18:04 uur

Onze crowdfunding is succesvol tot een einde gebracht, dankzij jullie steun hebben wij ons project kunnen presenteren op de Giant Jamboree in Boston. Hier hebben we drie dagen lang ons project gepresenteerd aan meer dan 350 andere teams, vele juryleden uit het veld en vertegenwoordigers van bedrijven en de wetenschap. Dit tot een groot succes, want wij hebben met ons project de finale gehaald, waarin wij mochten presenteren voor een zaal van meer dan 3500 man. Hiermee hebben wij de tweede plaats weten te bemachtigen!! Ook waren wij genomineerd voor beste website, beste presentatie en beste onderwijs & publieke interactie. Daarnaast hebben we de prijs voor beste poster en beste voedsel project gewonnen! Ondanks dit grote succes, is de toekomst van ons project niet gegarandeerd. Wel zijn we trots op de inzichten en ideeën die wij in het veld van bacteriofaag therapie hebben geïntroduceerd en zijn we trots op de bewustwording die we met zijn allen hebben gecreëerd voor het probleem van Xylella fastidiosa. Dit alles was ons natuurlijk niet gelukt zonder de steun van jullie, onze donateurs, en we willen jullie hiervoor dan ook nogmaals hartelijk voor bedanken! p.s. begin December zullen wij alle beloningen versturen.

Onze wiki is af!

23/10/2019 | 18:25 uur

Onze wiki is af, op deze wbpagina staan onze resultaten en alles wat we hebben gedaan. Zoals ieder jaar is er een zogeheten wikifreeze voor de Giant Jamboree die alle juryleden de tijd geeft de verschillende projecten te beoordelen. Wij zijn in de nacht van maandag op dinsdag nog heel druk bezig geweest om met het team alle puntjes op de i te zetten. Wij zijn erg trots op het resultaat, bezoek hier onze wiki: https://2019.igem.org/Team:Wageningen_UR Nu dat onze wiki af is, is het tijd om ons voor te bereiden op Boston. Er is nog een heleboel dat moet gebeuren aan onze poster en presentatie deze week...      

Website: https://2019.igem.org/Team:Wageningen_UR

Voor verdere vragen of opmerkingen, neem vooral contact met ons op via:

igemwageningen@gmail.com

+31-3174-87872

Dit jaar bestaat ons team uit acht mannen en drie vrouwen. Negen mensen uit het team houden zich bezig met experimenten in het lab. Ondertussen werken Hetty en Dennie op hun computers aan het modelleren van ons project en het toepassen van bioinformatica om Xylella beter te begrijpen. Ons team bestaat voornamelijk uit Nederlanders, maar Alex zorgt voor Duitse precisie waar Santi en Alba zorgen voor Spaans temperament. We zijn bijna allemaal masterstudenten. We zijn een interdisciplinair team, met mensen die Biotechnologie, Moleculaire Levenswetenschappen, Bioinformatica en Plantbiotechnologie studeren. 

Afgelopen februari zaten we voor het eerst samen om te bespreken wat iGEM inhoudt en waar we ons in zouden storten. Na een aantal maanden waarin we verschillende projecten hebben onderzocht, besloten we om te werken aan oplossing voor Xylella fastidiosa. Gelukkig hoeven we zo’n grote taak niet alleen te ondernemen, maar kunnen we rekenen op de hulp en expertise van een geweldig team supervisors van de laboratoria van Microbiologie en Systemen en Synthetische biologie. 

Gedurende de laatste maanden hebben we hard gewerkt, zowel binnen als buiten het lab, om ons project tot een succes te maken. Vele pagina’s aan wetenschappelijke literatuur zijn gelezen, genetische constructen zijn ontworpen en gemaakt, complexe eiwitzuiveringen zijn uitgevoerd en de eerste fagen zijn opgekweekt. Naast het wetenschappelijke werk, zijn we ook druk bezig geweest om de impact van ons project op de samenleving te onderzoeken. Dit hebben we gedaan door contact op te nemen met stakeholders, wetgevers en andere wetenschappers.  We hebben onze voortgang gepresenteerd op verschillende congressen en voor andere teams, om zo tot een betere oplossing te komen en andere teams te helpen hetzelfde te doen. 

In november vindt de Giant Jamboree in Boston plaats, waar alle teams samenkomen om hun projecten te presenteren. Dit betekent dat er ruim 350 teams aanwezig zullen zijn. Wageningen heeft het in de voorgaande jaren erg goed gedaan. Ze hebben onder andere twee keer een tweede plek weten binnen te slepen. Misschien is dit het jaar dat we de hoofdprijs mee naar huis mogen nemen! 

Bedankt voor uw interesse! 

Met vriendelijke groet, 

Cleo, Alex, Robert, Marijn, Sebastiaan, Alba, Santi, Niels, Ben, Hetty & Dennie

Wat is iGEM? 

De International Genetically Engineered Machine Competition, ook wel afgekort als iGEM, is een internationale competitie waarbij studenten van over de hele wereld werken aan uiteenlopende zelf opgezette projecten. Deze projecten draaien vaak om hedendaagse problemen die worden opgelost door middel van synthetische biologie. Voor meer informatie kunt u terecht op de iGEM website: https://igem.org/Main_Page. 

 

Wat is synthetische biologie? 

Synthetische biologie richt zich op het gebruiken van bepaalde moleculaire eigenschappen van verschillende organismen en deze toe te passen in een organisme naar keuze. Deze eigenschappen zijn bekend in het DNA. Genen zijn hier bijvoorbeeld een onderdeel van. Als je het DNA van de gewenste eigenschap verkrijgt, kan je dit gebruiken om het door jou geselecteerde organisme uit te rusten met deze eigenschap. Dit geeft synthetische biologie veel verschillende toepassingsmogelijkheden. Een aantal bekende voorbeelden zijn onder andere het produceren van medicijnen, het maken van biobrandstoffen en het afbreken van plastic afval. 

 

Wat zijn bacteriofagen? 

Bacteriofagen zijn de natuurlijke vijanden van de bacteriën. Bacteriofagen zijn kleine virusdeeltjes die in staat zijn om alleen bacteriën aan te vallen. Bacteriofagen zijn overal om ons heen aanwezig. Er zijn nu ontwikkelingen te zien waarbij aanstalten wordt gemaakt om de potentie van bacteriofagen ook te gebruiken voor bacteriële infecties in mensen. Een groot voordeel van werken met bacteriofagen is dat ze geen gevaar vormen voor menselijke cellen. 

 

Tasten deze bacteriofagen geen goede bacteriën aan? 

Bacteriofagen zijn uiterst specifiek. Hierdoor zijn ze zeer goed geschikt voor specifieke therapieën. Dit geeft ze een belangrijk voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld antibiotica, dat een groot spectrum aan bacteriën kan doden. 

 

Zijn er negatieve effecten voor het ecosysteem? 

Xylella fastidiosa is een pathogeen zonder aantoonbare positieve functie voor het ecosysteem. Daarom is een bacteriofaag therapie hier een goede oplossing voor. Het is namelijk een specifieke oplossing tegen Xylella fastidiosa waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen die algemeen alle bacteriën bestrijden. De effecten van deze therapie moeten echter uiteraard uitvoerig bestudeerd worden. 

 

Welk type planten tast deze bacterie aan en is de kans aanwezig dat hij nieuwe plantensoorten gaat infecteren? 

De bacterie kan een breed scala van meer dan 300 planten infecteren. Bij deze planten horen onder andere belangrijke economische gewassen zoals olijven, druiven, citrus en koffie. De bacterie leeft in de sapvaten van de verschillende planten. Ze leven specifiek op de plek waar weinig nutriënten voorkomen in deze sapvaten. Het is daardoor niet ondenkbaar dat er later meer planten kunnen worden geïnfecteerd door deze bacterie. 

 

Wat zijn de gevolgen voor de boer op het moment dat er Xylella fastidiosa wordt aangetroffen?

Op het moment dat de boer Xylella fastidiosa aantreft op zijn boerderij, moeten alle bomen en/of planten worden geruimd in een straal van 100 meter rond de plek van eerste diagnose. Daarnaast mag er geen import/export plaatsvinden van plantmateriaal in een straal van 5 km rond deze plek. Deze maatregel geldt voor 5 jaar. 

 

Wat is de dreiging voor Nederland van Xylella fastidiosa? 

Op dit moment is Xylella nog niet gedetecteerd in Nederland. Dit kan echter gaan veranderen. Na Italië zijn er al infecties gedetecteerd in Spanje en Israël. Eerder dit jaar waarschuwde de NVWA al dat Nederlandse toeristen geen planten terug moeten meenemen vanuit Italië, Frankrijk, Spanje of Portugal. Daarnaast is de belangrijkste drager van Xylella in Italië een veel voorkomend insect. Deze is van nature ook al in Nederland aanwezig. Het is bovendien niet ondenkbaar dat door klimaatverandering de verspreiding versneld wordt, aangezien de bacterie beter gedijt in een warmer klimaat. 

 

Op welke termijn zou deze techniek beschikbaar komen voor consumenten? 

Een bacteriofaagtherapie toepassen uitgerust met een bepaalde genetische eigenschap in open veld, is op dit moment nog niet aan de orde. De ontwikkeling van dergelijke therapieën is uitdagend en moet uitvoerig worden getest om dergelijke invloeden op het ecosysteem te kunnen waarnemen. Wij zullen daarom ook niet direct een product kunnen aanbieden na afloop van ons project. 

 

€ 5

Maandelijkse updates

Dankjewel voor je donatie! We zullen je maandelijks op de hoogte houden van onze vorderingen op weg naar Boston.

21 donateurs

€ 15

Ansichtkaart

Dankjewel voor je donatie! Als bedankje krijg je onze maandelijkse updates en een ansichtkaart die wij hebben ontworpen over ons project.

15 donateurs

€ 25

Digitaal Bordspel

Dankjewel voor je donatie! Als dank krijg je van ons een digitale versie van ons Xylella bordspel! Dit bordspel kun je zelf uitprinten. Natuurlijk krijg je ook alle bovenstaande beloningen.

8 donateurs

€ 50 Aanrader

Ambassadeur Xylencer

Dankjewel dat je onze ambasadeur bent geworden! Als ambassadeur krijg je een uitnodiging om input te geven in ons project. Ook krijg je een speldje om ons project te kunnen uitdragen. Natuurlijk krijg je ook alle bovenstaande beloningen.

9 donateurs

€ 100

Deluxe Bordspel

Dankjewel voor je donatie! Als dank voor jouw donatie, krijg je van ons een fysieke versie van het enige echte Xylella bordspel! In de doos vind je ons bordspel, inclusief dobbelstenen en figuurtjes. Natuurlijk krijg je ook alle bovenstaande beloningen.

2 donateurs

€ 250

Rondleiding laboratorium

Dankjewel voor je donatie! Je bent welkom bij ons op het lab voor een presentatie over ons onderzoek en een tour door het laboratorium. Volledig verzorgd met een vragenmoment als afsluiting. Natuurlijk krijg je ook alle bovenstaande beloningen.

6 donateurs

€ 500

Sponsor pakket

Dankjewel voor je donatie! In ruil voor je donatie zullen wij het logo van het bedrijf/organisatie op onze posters, presentaties en websites zetten. Natuurlijk krijg je ook alle bovenstaande beloningen.

€ 1.000

Deluxe sponsor pakket

Bedankt voor je donatie! Wij zullen een presentatie komen geven bij jouw bedrijf/organisatie over ons project en ons onderzoek. Natuurlijk krijg je ook alle bovenstaande beloningen.

1 donateur