Slecht nieuws!

15 juli 2019 22:17

Beste donateurs,

Zoals jullie ongetwijfeld zullen weten, had ons onderzoek vorige maand van start moeten gaan. Helaas heeft de meest ondenkbare situatie zich voorgedaan, namelijk het in duigen vallen van ons plan. Dit komt allemaal door het huidige beleid van de nieuwe president van Brazilië; zoals ook te lezen is in dit nieuwsbericht van de NOS.

 

Het probleem:

Waar Instituto Araguaia al jarenlang een goede relatie heeft met het beheer van Cantão State Park en jaarlijks zonder problemen de juiste vergunningen kreeg, is de situatie dit jaar sterk veranderd. Zo is de persoon die over de natuurparken in Brazilië gaat, vervangen door een zogenaamd “Police Colonel”. Hiermee is het beleid veranderd, de nieuwe gezaghebbers maken het daarmee alle NGO’s moeilijk en dwarsbomen al het ecologisch onderzoek. Zo kunnen ze ontwikkelingen doordrukken die in het verleden zijn afgewezen en vernietigend zijn voor de natuur, maar welke wel economisch belang hebben. Eén van de huidige plannen is het bouwen van dammen in Araguaia River. Een maatregel die een desastreus effect zal hebben, met mogelijk het lokale uitsterven van bijzondere natuur in Cantão State Park tot gevolg. Erg trieste ontwikkelingen, waar wij, en zeker Instituto Araguaia (die zich al sinds 1996 inzetten voor deze bijzondere natuur!), hard om treuren. Medewerkers van Cantão State Park die protesteren tegen dit nieuwe beleid, verliezen hun baan. Daarnaast wordt het instituut zelfs onterecht beschuldigd van illegale praktijken, als toerisme (wat niet toegestaan is) in het natuurpark.

 

Geen alternatieven:

Natuurlijk zijn wij op zoek gegaan naar alternatieve benaderingen, zoals rondom het park onderzoek doen. Echter is dit door een recente wetswijziging ook onmogelijk gemaakt. Hierdoor is het van belang om samen te werken met professoren die over de juiste vergunning beschikken, echter zijn vele van deze professoren bang om hun baan kwijt te raken bij een samenwerking. Op deze manier zijn wij dus niet in staat om onderzoek te doen en om deze reden is er besloten om in ieder geval dit jaar, het onderzoek niet door te laten gaan. Een droom voor ons die in duigen valt, maar daarnaast een belangrijk onderzoek dat in gevaar komt.

 

Volgend jaar:

Instituto Araguaia heeft aangegeven dit onderzoek dermate belangrijk te vinden, dat ze er alles aan gaan doen het volgend jaar alsnog door te laten gaan. Ze willen ons daarom volgend jaar alsnog graag uitnodigen het onderzoek te verrichten. Natuurlijk heeft dit echter een grote impact op ons persoonlijk leven. Zo willen wij het liefste zo snel mogelijk onze Master afronden, iets waarvoor wij niet nog een jaar willen wachten. Om die reden zijn wij op zoek naar een ander stageproject. Of wij volgend jaar alsnog het onderzoek voor Instituto Araguaia kunnen uitvoeren, is dus nog even de vraag. We gaan de mogelijkheden bekijken, iets waar tijd overheen zal gaan en wat niet op korte termijn duidelijk zal worden.

 

Uw donatie:

Natuurlijk zitten wij nu met het geld dat alle donateurs hebben geschonken aan dit project. Wij zijn u uiteraard zeer dankbaar voor uw steun en dit geeft aan dat mensen aan de andere kant van de wereld zich zelfs nog in willen zetten voor het behoud van deze unieke dieren en hun omgeving. Het bedrag van de crowdfunding specifiek voor dit project bedoeld was en is waarschijnlijk niet nodig bij een alternatieve stage. Wel bestaat er de mogelijkheid dat het project volgend jaar door gaat.

 

Wij willen u daarom twee mogelijkheden bieden namelijk:

1) Wij bewaren uw donatie op het crowdfunding platform en gebruiken dit volgend jaar mits het project doorgaat. Zo niet wordt het geld uiterlijk in december 2020 terug gestort op uw rekening.

2) Het geld wordt binnen 8 weken terug gestort op uw rekening. Mocht het project volgend jaar alsnog doorgaan, ontvangt u volgend jaar een e-mail met de vraag of u wederom zou willen doneren.

 

Wij hopen op uw begrip en vinden de situatie uiterst spijtig. Mocht u vragen hebben neemt u gerust contact met ons op.

 

Vriendelijke groet,

Maximiliaan Claus en Florian Kappen