Streefbedrag behaald

Het raadsel van de gestrande potvissen

111% Bereikt

Afgesloten
€ 10.612 Opgehaald
€ 9.500 Ons doel

(Update 9 augustus) Het doelbedrag voor dit onderzoek is inmiddels met uw hulp gehaald! Daarmee kan het onderzoek binnenkort van start gaan. Maar... de crowdfunding campagne loopt nog door tot 1 oktober 2016. Met het geld dat we in de komende anderhalve maand kunnen ophalen kan ik het onderzoek uitbreiden naar potvissen die in de afgelopen 10 jaar zijn gestrand rondom de Noordzee. Hoe meer potvissen op die manier kunnen worden onderzocht, des te groter de kans dat een link met andere gebieden in Europa kan worden gevonden! Heeft u nog geen bijdrage gedaan, dan is dit uw kans! Kent u mensen die dit project misschien interessant vinden, deelt u dit project dan op Facebook, of laat ze deze website zien! 

Begin 2016 spoelden bijna 30 potvissen aan in verschillende landen rondom de Noordzee, waarvan 6 op Texel. Wij willen met dit project onderzoeken waar deze 29 potvissen precies vandaan zijn gekomen. Die informatie is nodig om te kunnen achterhalen wat de oorzaak van de strandingen zou kunnen zijn. Om te kunnen onderzoeken waar de potvissen vandaan zijn gekomen maken wij gebruik van foto-identificatie. Potvissen zijn van elkaar te onderscheiden aan de hand van hun staartvinnen, die uniek zijn. Door staartvin-foto’s vanuit heel Europa te verzamelen en te vergelijken, kunnen we zien of de 6 potvissen van Texel ergens anders zijn gezien voor ze in de Noordzee terecht kwamen. Hiervoor moet een catalogus gemaakt worden met foto’s van allerlei verschillende Europese organisaties. Hier is geld voor nodig. Steun het project met een financiële bijdrage zodat we samen kunnen ontdekken waar deze bijzondere dieren vandaan zijn gekomen.

Ik ben Evert Mul en ik werk bij het onderzoeksinstituut IMARES in Den Helder. Omdat ik een enorme fascinatie heb voor walvissen heb ik in de zomermaanden tussen 2011 en 2014 gewerkt als gids bij een walvissafari in Noorwegen. Daar heb ik tevens onderzoek gedaan naar de verspreiding van potvissen. Ik heb onder andere een potvis-catalogus opgesteld met identificatie-foto’s van Noorse potvissen. In dit project werk ik aan een Europese potvis-catalogus, samen met de walvisonderzoekers Steve Geelhoed en Meike Scheidat van IMARES. Die catalogus kan worden gebruikt om de dieren die in Europa zijn gestrand te identificeren.

10690134 10152655712071107 2621129873649551554 nFoto: Evert Mul

Gestrande potvis bij texel

Foto: Gestrande potvis bij Texel, januari 2016

Momenteel wordt er wel onderzoek gedaan naar de maaginhouden van de gestrande potvissen, maar er is geen foto-identificatie onderzoek gaande naar de herkomst van deze dieren. Dit project brengt hier verandering in! Met dit project willen wij de migratie van potvissen in Europa beter in kaart brengen. Daarmee is het mogelijk om te kijken of deze migratie mogelijk wordt beïnvloed door menselijke activiteiten op zee, zoals scheepvaart, visserij, olie en gas boringen etc. Kennis van migratiepatronen bij walvissen is dan ook een belangrijk middel in het plannen van dergelijke activiteiten en het creëren van beschermde natuurgebieden op zee.
De tijdlijn hieronder laat zien hoe het project is opgebouwd. Er zijn drie fases waarvan de eerste twee al zullen plaatsvinden tijdens de crowdfunding campagne zelf. Met het bedrag dat we tijdens de campagne ophalen kunnen we met de derde fase beginnen.

 Planning potvissen project 
Het doelbedrag voor dit project stelt ons in staat om de basis voor de catalogus op te stellen en om een begin te maken met zoeken naar de herkomst van gestrande potvissen. Als wij boven ons doelbedrag uitkomen kijken we ook naar dieren die in voorgaande jaren zijn gestrand op Europese stranden. Daarnaast kunnen we dan de catalogus blijven onderhouden, zodat de catalogus bij toekomstige strandingen meteen kan worden ingezet.

Wij houden onze donateurs op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen het project. Nieuwe foto-collecties, internationale samenwerkingen, en natuurlijk eventuele matches tussen verschillende foto-locaties delen we met alle sponsors. Ook laten we zien hoe foto-identificatie bij walvissen nu precies in zijn werk gaat en wat erbij komt kijken. Vanaf 23 mei 2016 gaat het project van start en we hopen dat veel mensen het project willen steunen met een donatie, of door het project te delen met vrienden, familie en kennissen! Doe ook mee!

 

Foto: Potvis bij NoorwegenPotvis bij noorwegen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Het doel bedrag is gehaald!

09/08/2016 | 13:37 uur

Het doelbedrag is gehaald! Met uw bijdrage en met behulp van kinderboeken uitgeverij Lemniscaat, de gemeente Texel en het INNO-fonds van het WNF is het doelbedrag voor het crowdfunding project gehaald! In slechts iets meer dan twee maanden hebben we samen 9501,- euro opgehaald om onderzoek te kunnen doen naar de gestrande potvissen op Texel, en op andere plaatsen rondom de Noordzee. Ik wil iedereen die een bijdrage heeft gedaan en het project heeft gedeeld met anderen heel hartelijk bedanken! Met dit bedrag ga ik op zoek naar de herkomst van deze gestrande potvissen. Ik verzamel zoveel mogelijk foto’s van staartvinnen, die ik kan vergelijken met de staartvinnen van de aangespoelde dieren. Deze foto’s zullen worden verzameld in een potviscatalogus die kan worden gebruikt bij toekomstige strandingen. Maar… De crowdfunding campagne is nog niet voorbij! We hebben nog ruim anderhalve maand te gaan voor het crowdfunding traject op 1 oktober 2016 officieel eindigt. Met het geld dat we tot nu toe hebben opgehaald kunnen we onderzoek doen naar de 29 potvissen die begin 2016 zijn gestrand. Met het geld dat we in de komende anderhalve maand nog kunnen ophalen kan ik ook potvissen bestuderen die in de afgelopen 10 jaar zijn gestrand. Hoe meer gestrande potvissen op die manier kunnen worden bestudeerd, hoe groter de kans is dat van één van hen de herkomst kan worden achterhaald. Met die kennis kunnen we kijken wat wij als mensen kunnen doen om dit soort strandingen in de toekomst te voorkomen. Heb je nog geen bijdrage gedaan aan dit project? Dan is dit je kans om alsnog mee te doen! Ken je mensen die dit project misschien interessant zouden vinden? Vertel ze erover, deel het op Facebook of laat ze de website zien! Met uw steun kunnen we het project in de komende anderhalve maand zo groot mogelijk maken!    

Filmpje migratieroutes potvissen

12/07/2016 | 16:46 uur

Voor dit project hebben we een filmpje gemaakt waarin één van de theorieën wordt uitgelegd die de potvisstrandingen in de Noordzee zou kunnen verklaren. Mannetjes potvissen zwemmen langs de kust van Europa naar het zuiden. Daarbij moeten ze aan de west kant van Ierland blijven. In dit filmpje wordt uitgelegd wat er gebeurd als de potvissen een verkeerde keus maken, en de Noordzee in zwemmen.  Met dit project willen we kijken of we kunnen vaststellen dat de potvissen die hier zijn gestrand inderdaad eerder in Noorwegen zijn gezien.

Evert Mul

evert.mul@wur.nl

Kinderboeken-illustratrice en animator Linde Faas is ambassadeur van dit project. Als kunstenares heeft zij een grote fascinatie voor walvissen. Zij vindt het belangrijk dat walvisstrandingen zoals deze beter worden onderzocht, zodat we ze in de toekomst wellicht kunnen voorkomen. Linde wil zich dan ook graag bij dit project aansluiten om onderzoek naar de herkomst van deze gestrande potvissen mogelijk te maken.

Linde Faas studeerde cum-laude af aan de kunstacademie van Breda in de richting animatie. In haar afstudeerjaar won zij de prestigieuze St. Joost penning. Haar film “Volgens de vogels” won diverse prijzen in o.a. Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Rusland, Korea en Australië. De afgelopen jaren heeft Linde met name gewerkt als illustratrice van kinderboeken, waarmee ze bekend werd in Nederland, België en Duitsland. Ze illustreerde voor verscheidene uitgeverijen zoals Lemniscaat, Lannoo, Clavis en Verlag Urachhaus en maakte illustraties voor onder andere “Vlo en Stiekel” van Pieter Koolwijk, “Colafonteinen en spetterende verfbommen” van Jesse Goossens, “Feestmaal voor de koning” van Marlies Verhelst“, Troep” van Ilse Bos, “De laatste reis van de Ballerinus” van Arienne Bolt, en verschillende Duitse uitgaven van boeken van Paul Biegel.

Linde zal speciaal voor dit project een potloodschets en twee tekeningen van potvissen maken die als tegenprestatie worden aangeboden.

www.lindefaas.nl

www.lemniscaat.nl

€ 15

Bedankkaart

Dankjewel! Je maakt het mede mogelijk om het mysterie van de gestrande potvissen op te lossen. Je ontvangt een bedankkaart met een mooie foto van een potvis.

6 donateurs

€ 30

Kaart van illustratrice Linde Faas

Als dank voor uw donatie ontvangt u een kaart met een potvis-tekening, gemaakt door kinderboeken-illustratrice Linde Faas. Deze kaart kan worden ingelijst en heeft het formaat A5. Daarnaast ontvangt u een bedankkaart (A6) met een mooie foto van een potvis.

12 donateurs

€ 50

Poster potvis-staartvinnen

Bedankt voor uw donatie! U ontvangt een poster met daarop een collectie potvis-staartvinnen. Deze staartvinnen komen allemaal uit de potvis-catalogus die we met uw steun kunnen maken! Daarnaast krijgt u een kaart met een potvis-tekening, gemaakt door kinderboeken-illustratrice Linde Faas.

7 donateurs

€ 100 Aanrader

Kijkje achter de schermen

U ontvangt een bedankkaart en een uitnodiging voor een rondleiding bij IMARES in Den Helder, onderzoeksinstituut voor mariene biologie. Naast de rondleiding krijgt u een korte lezing over het identificatieproject. Bovendien krijgt u een kaart met een potvis-tekening, gemaakt door kinderboeken-illustratrice Linde Faas en een poster met potvis-staartvinnen uit de catalogus.

3 donateurs

€ 250

Gesigneerde print van Linde Faas

U ontvangt een gesigneerde print van een potvis-illustratie, gemaakt door Linde Faas. Deze illustratie is door Linde Faas speciaal voor dit project gemaakt, en de prints worden slechts in gelimiteerde oplage gedrukt. Daarnaast krijgt u een uitnodiging voor een kijkje achter de schermen bij onderzoeksinstituut IMARES in Den Helder en een poster met potvis-staartvinnen uit de catalogus.

€ 500

Gesigneerde print van Linde Faas & een potvis boek

Als dank voor uw donatie sturen wij u een gesigneerde print van een potvis-illustratie, gemaakt door Linde Faas. Deze illustratie is door Linde Faas speciaal voor dit project gemaakt, en de prints worden slechts in gelimiteerde oplage gedrukt. Bovendien krijgt u ook een bijzonder boek over potvissen. Daarnaast krijgt u een uitnodiging voor een kijkje achter de schermen bij onderzoeksinstituut IMARES in Den Helder en een poster met potvis-staartvinnen uit de catalogus.

2 donateurs

€ 2.500

Originele potvis-illustratie van illustratrice Linde Faas

Kinderboeken-illustratrice Linde Faas heeft speciaal voor dit project twee potvis-illustraties gemaakt. Als dank voor uw bijdrage aan dit project ontvangt u één van de originele illustraties. Daarnaast wordt u uitgenodigd voor een rondleiding en een lezing over dit project bij onderzoeksinstituut IMARES in Den Helder.

Niet meer beschikbaar