Kunnen we op Mars gekweekte planten veilig eten?

61% Bereikt

Afgesloten
€ 15.304 Opgehaald
€ 25.000 Ons doel

Verschillende groepen waaronder NASA, Elon Musk en Mars-One willen binnen tien tot vijftien jaar mensen naar Mars brengen. Terugkeer naar de maan is al over vijf jaar voorzien. Als we daarheen gaan zal het voor langere tijd zijn. Mensen zullen daar ook moeten eten en wat is dan logischer om je eten ter plekke zelf te verbouwen. In 2013 en 2015 hebben wij twee experimenten uitgevoerd om te onderzoeken of teelt van erwten, radijsjes en tomaten op door NASA geleverde nagemaakte Mars- en maanzand mogelijk was. Het experiment van 2015 leverde de eerste radijzen, erwten, tomaten en rogge op, maar is het ook veilig om ze op te eten?

Dsc05678 verkleind 

Waarom?
In de Mars en maanbodem zitten relatief veel zware metalen, die giftig zijn voor de mens, bijvoorbeeld lood, cadmium en arseen. De plant heeft er niet veel last van en groeit gewoon. We weten nog niet of de geoogste vruchten zware metalen bevatten en we weten dus ook nog niet of het veilig is ze te eten. Dat willen we in dit project onderzoeken. Als dit project succesvol is en blijkt dat het veilig is om de planten en vruchten te eten brengt het de reis naar Mars en het verblijf daar weer een stapje dichterbij, net als het vestigen van een min of meer permanente basis op de maan.

Spin-off voor de Aarde
Het onderzoek wordt uitgevoerd voor de Mars- en maanbodem simulanten, maar het geeft ook meer inzicht in de opname van zware metalen door planten in zijn algemeen en is dus ook toepasbaar op aarde. Denk daarbij aan de inzet van planten bij het schoonmaken van met metalen vervuilde bodems of de winning van zeldzame metalen door planten.

Dit project is onderdeel van een groter nog uit te voeren onderzoek naar de teelt van gewassen op Mars en de maan. Dit levert op termijn gesloten systemen op, die ook op aarde kunnen worden toegepast, bijvoorbeeld in woestijnen waar deels vergelijkbare problemen spelen. Dit onderzoek kan dan bijdragen aan teelt van gewassen, bijvoorbeeld in containers, op plekken waar dat nu niet mogelijk is of op plekken waar zich een ramp heeft voorgedaan. Daar kunnen dan heel snel containers heen worden gebracht waarin voedsel wordt gekweekt. Er wordt ook onderzocht hoe het landbouwecosysteem zou kunnen functioneren op Mars en maan. Dit levert ook voor aarde belangrijke inzichten op over landbouwsystemen en de interactie tussen teelt, bodem, bodemleven en bestuivers, die allen nodig zijn voor een succesvolle teelt en niet alleen op de maan of Mars. In het project van 2016 zal Saharazand worden opgenomen als vierde bodemsoort om het onderzoek naar telen van planten in woestijnen te versterken.

 

 

Dsc05295 verkleind 

Eerder onderzoek
In 2013 is het eerste onderzoek uitgevoerd met veertien verschillende plantensoorten op nagemaakte Mars en maanbodem en aards rivierzand. De plantensoorten waren wilde plantensoorten, klavers en een aantal landbouwgewassen, waaronder rogge en tomaat. In totaal 840 potjes werden met zand gevuld met per potje 5 zaden. Al snel bleek dat op de nagemaakte Marsbodem de planten goed groeiden, op de maanbodem gingen veel planten na te zijn gekiemd dood. Dit kwam vooral door vochttekort en het giftige effect van aluminium. In het tweede experiment hebben we grote bakken gebruikt en gras als groenbemester gebruikt. Hierdoor gingen op zowel de nagemaakte Mars- als maanbodem de planten goed groeien en konden na verloop van tijd rucola, tuinkers, radijs, erwten, rogge en tomaat geoogst worden. De grote vraag is nu kunnen we die ook veilig eten?

 

Ambassadeurs

Bekend van de regionale kranten; De Rechter van Jesse van Muylwijck:

Img 1572

 

UntitledUw donatie loopt via het Universiteitsfonds Wageningen. Het fonds heeft de ANBI status.

Voedsel voor Mars en maan wint de Klokhuis wetenschapsprijs

10/11/2016 | 11:06 uur

Onder het toeziend oog van de kinderjury is de eerste wetenschapsprijs van het klokhuis toegekend aan ons onderzoek. Nieuwe presentatrice van het Klokhuis Eva rijkte de prijs uit tijdens een speciale kindersessie tijdens het InScience filmfestival in Nijmegen op woensdag 2 november. Daarna is er nog een kindercollege gegeven over vooral eten op Mars, zijn er toastjes met ‘Mars’ chutney uitgedeeld en veel vragen van kinderen beantwoord in een bomvolle zaal. Het is een geweldige eer om deze prijs te krijgen en dan nog wel van de generatie die rijzen naar Mars gaat meemaken.

Datum 'Mars' diner

10/07/2016 | 13:47 uur

Nu het blijkt uit de eerste resultaten dat het veilig is om de groenten gekweekt op Mars en maan bodemsimulanten te eten gaan we ons grote Mars maan diner organiseren. Het diner zal worden gebaseerd op de oogst van dit jaar. Het wordt gehouden bij de Rijn IJssel Vakschool Wageningen op 30 Augustus 2016. Er zijn nog plaatsen vrij en je kunt je nog opgeven tot de 15de augustus 2016. De chef kok is Jaap Harm van Seggeren, die een zeer spannend vier gangen diner heeft opgesteld, daarover later meer. Ik zal helpen in de keuken, aardappels schillen enzo en later op de dag geef ik een presentatie over het experiment van dit jaar. We beginnen het diner met het proeven van de tomaten, smaakt een ‘Mars’ tomaat anders dan een aardse? 

Wieger Wamelink

wieger.wamelink@wur.nl

€ 10

Bedankkaart

Je maakt verder experimenteren mogelijk. Als dank ontvang je een leuke ansichtkaart en ding je mee naar een uitnodiging om het experiment te bezoeken.

27 donateurs

€ 25

Bedankkaart

Je maakt het mogelijk om 1 kg Marszand simulant te kopen voor de experimenten. Als dank ontvang je een leuke ansichtkaart en ding je mee naar een uitnodiging om het experiment te bezoeken.

8 donateurs

€ 50

Poster

Je maakt het mogelijk om zaad te kopen en een kilo maanzand. Als dank ontvang je een poster met artwork over een Mars kolonie. Daarnaast ding je me voor een bezoek aan het experiment.

15 donateurs

€ 75

Rondleiding

Je maakt het mogelijk om 3 kg Marszand te kopen, genoeg voor een gewas, bijvoorbeeld erwten. Je bezoekt het experiment en krijgt een rondleiding van een uur in de kas door de projectleider.

1 donateur Niet meer beschikbaar

€ 100 Aanrader

Zakje marszand

Je maakt het mogelijk om een test op zware metalen uit te voeren op de gekweekte gewassen. Als dank ontvang je een zakje Marszand (simulant) en je dingt mee naar een uitnodiging om het experiment te bezoeken.

17 donateurs

€ 250

Klein formaat fotoboek

Je maakt het mogelijk om uit te zoeken of we veilig voedsel kunnen verbouwen op Mars. Als dank ontvang je een fotoboek met de mooiste foto's van de eerdere experimenten. Je dingt mee naar een uitnodiging om het experiment te bezoeken.

1 donateur

€ 500

Mars diner

Je maakt het mogelijk om een plek in de kas of de kweekkast te gebruiken. Als dank wordt je uitgenodigd voor een diner zoals een menselijke Martiaan zou kunnen eten. Als blijkt dat het veilig is om de op Mars en maan simulant gekweekte groenten te eten dan zullen deze onderdeel zijn van de maaltijd. Wees de eerste in de wereld die een 'Mars maaltijd' eet!

1 donateur Niet meer beschikbaar

€ 1.000

Bezoek aan het experiment & luxe uitvoering fotoboek

Je maakt het mogelijk om uit te zoeken of we veilig voedsel kunnen verbouwen op Mars. Je krijgt een uitnodiging om het experiment te bezoeken. Als dank ontvang je de luxe uitvoering van het fotoboek met de mooiste foto's van de eerdere experimenten. Je dingt mee naar een uitnodiging om het experiment te bezoeken.

1 donateur