Muggenoverlast meten met de Muggenradar app

39% Bereikt

Afgesloten
€ 9.823 Opgehaald
€ 25.000 Ons doel

Muggen… Slapeloze nachten… Jeukende bulten. Maar hoeveel overlast veroorzaken muggen nu eigenlijk? Waar komt de meeste overlast voor? En gaat dat in de toekomst veranderen door bijvoorbeeld klimaatverandering? Vragen waar eigenlijk alleen een antwoord op te krijgen is, door het publiek op te roepen waarnemingen en overlast van muggen door te geven. We willen dit nu mogelijk maken met een informatieve en interactieve Muggenradar app.

De Muggenradar app maakt het mogelijk om meldingen van muggen en/of muggenoverlast door te geven. Zo kun je foto’s van muggen ter identificatie aanbieden. We koppelen de waarnemingen aan een kaart en aan gegevens over het weer en het landschap zodat we muggenoverlast kunnen gaan voorspellen. Kortom, het moet een informatief en interactief platform worden waarop wij samen met jou de muggenproblematiek aanpakken!

Steekmuggen zijn niet alleen lastig, maar kunnen ook betrokken zijn bij de overdracht van ziektes. Alhoewel dit nu niet het geval is in Nederland, maken wij, Sander Koenraadt en Arnold van Vliet, ons als wetenschappers wel zorgen dat dit kan veranderen.  Bijvoorbeeld door opwarming van de aarde of door veranderingen in het gebruik van ons landschap, zoals vernatting van de natuur. Ook in het publieke debat komt regelmatig naar voren dat mensen zich zorgen maken over invasies van exotische steekmuggen en uitbraken van tropische ziektes. Wij willen daarom steekmuggen in kaart brengen en grip krijgen op welke factoren nu het belangrijkst zijn voor overlast en mogelijke risico’s op overdracht van ziektes.

In 2014 hebben we de Muggenradar in het leven geroepen waarbij mensen 2 weken lang muggen op konden sturen ter identificatie. Dankzij de Muggenradar weten we nu dat we een mug goed kunnen identificeren vanaf een foto. We willen nu een volgende stap maken met de ontwikkeling van een Muggenradar app. Met de Muggenradar app kunnen we straks het hele jaar metingen doen in plaats van, zoals nu, 2 weken per jaar.

Met de Muggenradar app kunnen we het publiek, overheden en natuurbeheerders beter informeren over waar en wanneer er in Nederland muggenoverlast plaats vindt of verwacht wordt en hoe de kans op muggenoverlast verkleind kan worden.

Naast de ontwikkeling van de app, is het nodig om metingen te doen met muggenvallen op locaties waar juist veel of juist weinig meldingen worden gedaan. Op deze manier kunnen we met meer zekerheid de relatie tussen klimaat en muggenactiviteit vaststellen.

Doe met ons mee en pak met ons de muggenoverlast aan!

 9086 mug

Vernieuwde Muggenradar

07/07/2016 | 23:10 uur

Vanaf nu is het mogelijk om via muggenradar.nl je meldingen van muggenoverlast door te geven. Je leest meer achtergrond over de lancering van dit initiatief hier.  Onze actie trok veel landelijke en regionale aandacht van diverse media. Sander was o.a. bij Giel Beelen op 3FM te horen (uitzending van 30 juni, 08:45)! We zijn nog steeds op zoek naar nieuwe donateurs die ons idee steunen en het mogelijk willen maken om een app te ontwikkelen!   

Muggenseizoen geopend!

19/04/2016 | 23:22 uur

Radio 1 verklaarde het muggenseizoen voor geopend na een aantal mooie lentedagen eerder deze maand. Luister hier terug hoe er ook aandacht werd besteed aan onze oproep om ons idee financieel te ondersteunen:    

Sander Koenraadt

sander.koenraadt@wur.nl