De eerste Soil in Action Films staan on line.

07 January 2017 11:36

Beste Bodemvrienden,

De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Een jaar waarin we graag de eerste resultaten van onze nieuwe en ingenieuze constructie met jullie delen. Soms vraagt het maken van time-lapsen veel geduld omdat er eerst allerlei verschillende installaties gemaakt moeten worden. Dit is een tijdrovende klus. Maar nu zijn de eerste time-lapsen online te vinden en we zijn heel blij onze resultaten te kunnen laten zien. Schroomt u vooral niet de link met uw vrienden, familie en collega's te delen, want zonder u hadden we dit niet kunnen maken.

https://vimeo.com/197597335

De opnamen zijn zodanig versneld dat 1 dag 4 seconden duurt; de totale duur van de time lapse bedraagt 10 dagen en duurt dus 40 seconden.

De zaadjes van 3 verschillende plantensoorten zijn op een rij geplaatst. Van links naar rechts: 
Bladrammenas - Raphanus sativus (zaadjes 1, 4 & 7) Voederwikke - Vicia sativa - Vetch (zaadjes, 5 & 8) Haver - Avena sativa - Oat (zaadjes 3 & 6)

Ondergronds kunnen we de verschillende typen van beworteling goed waarnemen: de hoofdwortel, vertakking van zijwortels, en de hele fijne wortelharen die vooral bij de bladrammenas en de haver goed zichtbaar zijn. Je kan ook volgen wat er gebeurt wanneer de wortels van verschillende planten elkaar raken. De haverwortels groeien gewoon verder wanneer ze de wortels van de andere plantensoorten raken, terwijl bijv. de wortels van de wikke (Vicia sativa - zaden 2, 5 & 8) de wortels van de haver volgen wanneer ze in contact komen.
Bovengronds is duidelijk te zien dat de wikke niet goed rechtop kan blijven staan zonder steun van naburige planten.

De voorlaatste proef staat nu ook online. Het zijn drie soorten planten die traditioneel samen geteeld worden. Mais, boon en pompoen. Ze staan bekend als 'de drie zusters' omdat ze in combinatie elkaar aanvullen. Wim was eigenlijk niet tevreden over het resultaat omdat de pompoen niet ontkiemde. Toch is ook deze time-lapse instructief en de moeite waard. Het laat zien wat er gebeurt als de bodem te hard wordt aangestampt. Het lukt het plantje dan niet meer om boven de grond uit te komen. Verder zien we hoe verschillend de wortels van iedere soort zijn.

https://vimeo.com/198454353

Het was een grote uitdaging om een installatie te maken die zowel het boven- als ondergrondse in beeld kan brengen. Wim heeft eerst veelvuldig moeten uitproberen om vast te stellen of het überhaupt kon. Deze eerste testen waren weliswaar succesvol maar niet goed genoeg om te publiceren. Na iedere poging heeft Wim de constructie aangepast. Het goede nieuws is dat de installatie naar wens functioneert, al moeten er nog een paar kleine verbeteringen worden aangebracht. Volgens Wim kan het altijd nog mooier!
Het perspex vervormde hier en daar en de verlichting kan ook nog beter. Als het licht iets meer gericht kan worden op de planten dan hebben we minder last van condensvorming op het glas.

In de tussentijd is ons team gevraagd om beeldmateriaal te leveren voor een uitzending van de Kennis van Nu, het NTR televisieprogramma over wetenschap. De time-lapsen worden dus volop gebruikt!

link http://dekennisvannu.nl/site/special/Het-machtige-schimmelrijk/80#!/media/Het-machtige-schimmelrijk/6235

Wim leverde eerder al beelden voor de leader en het slot item van de aflevering (Kennis van Nu). Deze aflevering ging over de symbiose tussen plantenwortels en ectomycorrhiza schimmels. Een onderwerp dat al op ons verlanglijstje stond om te time-lapsen! Er was maar weinig tijd om het materiaal te schieten dus heeft Wim nog drie extra, wat kleinere opstellingen gebouwd om dit onderwerp vast te leggen. Gerlinde verzamelde genoeg zaailingen van eiken en dennen. Deze werden in aarde tussen de glasplaten gezet en het time-lapsen kon beginnen. Slechts in één van de drie opstellingen sloegen de boompjes goed aan. Het groeien van de wortels en de ectomycorrhiza schimmels gaat heel langzaam. Er is meer dan een maand filmen nodig om genoeg beweging te zien voor een mooie time-lapse. De opstelling loopt nu al 3 maanden en we hopen binnenkort de resultaten te kunnen laten zien. Het wordt uniek materiaal van een onderwerp dat nog niet eerder op deze manier te zien is geweest.

Het komende jaar willen we meerdere installaties tegelijk laten lopen met verschillende samenstellingen, combinaties van planten, schimmels en bodemdieren. Er is dus heel wat werk aan de winkel! We hopen jullie dit jaar nog veel meer films te kunnen laten zien.

Hartelijke groeten,

Wim, Gerlinde, Ingrid, Jan Willem