Bestuiving door hommels verhoogt de opbrengst van lupine

06 april 2021 20:05

Met gepaste trots kan ik jullie vertellen dat het onderzoek wat jullie mogelijk hebben gemaakt heeft geresulteerd in een wetenschappelijk artikel. De belangrijkste conclusies: bestuiving door hommels kan de eiwitopbrengst van lupine tot wel 40% verhogen. Dat zijn enorme verbeteringen, en dat voor een soort waarvan men dacht dat het een zelfbestuiver was en dat dus insecten niet nodig zijn. We hebben ook gekeken of lupine ook nectar produceert, en dat bleek niet het geval. Dat is belangrijk om te weten, omdat nectar de brandstof is waar hommels op vliegen, dus boeren moeten ervoor zorgen dat er voldoende beschikbaar is in de omgeving. Het stuifmeel dat hommels verzamelen is voor hun nageslacht, en stuifmeel heeft lupine voldoende. 

Het wetenschappelijke artikel is gratis te lezen via deze link, en een korte samenvatting staat hier op lekkerlupine.nl. Die website staat overigens boordevol aan informatie over wat er allemaal op het terrein van lupine gebeurt en wat je er mee kan. Zelf proberen? Koop eens een potje Nederlandse lupine van Smaakt of Ekoplaza. 

We staan verder niet stil met het lupine-onderzoek. Dit jaar beginnen we in Zuid Limburg met onderzoek naar de effecten van lupineteelt op wilde hommelpopulaties. Kan de lupineteelt, die dus deels afhankelijk is van hommels, zelf ook zorgen voor meer hommels? We gaan het zien!

PS: heb je nog wat zaadjes liggen? April is hét moment om ze de grond in te stoppen