iGEM 2017 - Een testkit voor het detecteren van tropische ziektes
98% Bereikt
Dit jaar zullen tien gemotiveerde studenten van de Wageningen Universiteit meedoen aan iGEM. iGEM is een internationale wedstrijd waarbij honderden studententeams een maatschappelijk probleem proberen op te lossen met synthetische biologie. De komende maanden werkt iedereen hard naar het eind doel; de “Giant Jamboree”, de finale bij MIT in Boston. Hier zullen de teams samenkomen om hun projecten te presenteren, internationale contacten te maken en natuurlijk een leuke tijd te hebben! Het team van de Wageningen Universiteit gaat dit jaar een diagnostische test ontwerpen die tropische ziekten kan detecteren.
Vandaag de dag lopen nog steeds miljoenen mensen het risico een tropische ziekte op te lopen, vooral in ontwikkelingslanden. Voorbeelden van dit soort ziekten zijn de Afrikaanse Slaapziekte, veroorzaakt door de parasiet Trypanosoma brucei, en Zikakoorts, veroorzaakt door het Zika virus. Voor veel tropische ziekten zijn er geneesmiddelen, maar goede diagnose komt vaak te laat of is niet mogelijk. Dit resulteert in ernstig leed en zelfs dood, wat vaak voorkomen had kunnen worden als vroege diagnose beschikbaar was. Op dit moment vergt het stellen van de goede diagnose dure materialen en goed opgeleid personeel, wat niet altijd beschikbaar is in de gebieden waar deze ziekten heersen. Verder kan de specificiteit van de kits niet afdoende zijn, of is een diagnostische kit wel gemaakt maar kan dit niet de mensen in nood bereiken. In derdewereldlanden rijden mobiele teams vaak uren naar afgelegen gebieden om zo de mensen daar te kunnen testen. Daarom is er een nieuwe, snelle en betrouwbare test nodig die de patiënten ter plekke kan diagnosticeren zodat direct met eventuele behandeling gestart kan worden.
Het doel van het iGEM team van de Wageningen Universiteit is om een diagnostische test voor tropische ziekten te ontwikkelen die aan deze eisen voldoet. Een levend bacterieel systeem wordt gebruikt om de ziektemerkers in het bloed te kunnen detecteren, om vervolgens een zichtbaar signaal uit te zenden als deze ziekte aanwezig is. Dit signaal is vervolgens te zien met een UV-lichtje, die in ons zelf ontworpen en 3D geprinte apparaat zit. Op deze manier zullen we een snelle en gevoelige test maken die geen dure materialen vergt en ook gemakkelijk meegenomen kan worden in het veld.
Om dit te kunnen uitvoeren, heeft de Wageningen Universiteit laboratorium ruimte tot de beschikking gesteld. We hebben echter geld nodig om materialen te kopen voor onze experimenten en voor samenwerkingen. In totaal hebben we €30.000 nodig om het gehele project te kunnen financieren. Wij zijn daarom op zoek naar sponsoren, met jullie hulp kunnen we grote stappen maken binnen ons project en in de iGEM wedstrijd.
*U ontvangt zowel de cadeaus die behoren tot het niveau waarin uw donatie valt, als de cadeaus die bij de niveaus hieronder vallen.
**Cadeaus worden verstuurd naar donateurs in Nederland. Met buitenlandse donateurs nemen we contact op met betrekking tot de verzendkosten.
***Cadeaus worden verzonden na de afloop van het project.
Wageningen iGEM 2017 team
iGEMWageningen@gmail.com
0031-317483112
Beste lezer,
op dit moment weet u van alles over ons project. Maar U weet nog steeds niet wie die mysterieuze mensen op de groepsfoto zijn! Hierbij introduceren we: het Wageningen University & Research iGEM Team van 2017!
Dit jaar bestaat het team uit zeven mannen en drie vrouwen. Acht van ons zullen voornamelijk te vinden zijn in het lab, terwijl Sabine en Mark op hun computers werken aan het modelleren van ons project. Ons team bestaat voornamelijk uit Nederlanders, maar met José en Natalia hebben we een beetje Spaans temperament toegevoegd. We zijn allemaal masterstudenten, en doen de programma’s Biotechnology of Molecular Life Sciences.
Vorig jaar, in oktober, hadden we voor het eerst een meeting waarin we bespraken wat iGEM is en waar we aan zouden beginnen. Na een aantal maanden waarin we aan verschillende projecten hebben gewerkt, besloten we om te werken aan het maken van een testkit voor de diagnose van tropische ziekten, om de mensen te helpen die dit het hardst nodig hebben.
Gedurende de laatste maanden hebben we hard gewerkt om ons doel te behalen: het creëren van een modulaire diagnosekit voor tropische ziekten. Vele pagina’s aan literatuur zijn gelezen, genetische constructen zijn ontworpen en gemaakt, we zijn bij vele stakeholders en andere experts op bezoek geweest en ze overladen met vragen, enzovoort. We hebben onze voortgang al gepresenteerd op vele congressen en de eerste 3D-geprinte prototypes van onze diagnosekit zijn al gemaakt!
In november vindt de Giant Jamboree in Boston plaats, waar alle teams samenkomen om hun projecten te presenteren. Dit betekent dat er ruim 300 teams aanwezig zijn die we allemaal proberen te verslaan. Het team van vorig jaar heeft het erg goed gedaan en heeft de tweede plaats gewonnen, wij gaan er natuurlijk voor om dit te evenaren of zelfs te verbeteren!
Bedankt voor uw interesse!
Met vriendelijke groet,
Tom, Natalia, Mark, Sabine, Linda, Stijn, José, Niek, Bart & Jurre
Vandaag de dag zijn infectieziekten nog steeds een dreiging voor mensen over de gehele wereld, met meer en meer epidemieën in de laatste decennia. Een subgroep van deze ziekten zijn de Verwaarloosde Tropische Ziekten (Neglected tropical diseases, NTDs), waaronder dertien lichamelijke aandoeningen vallen. Door deze ziekten sterven jaarlijks meer dan een half miljoen mensen, en ze vormen een risico voor miljarden. Voor ziekten als AIDS en Malaria zijn er veel wereldwijde initiatieven opgezet om ze te verslaan, dit geldt helaas niet voor de NTDs. De arme mensen in derdewereldlanden met deze ziekten zijn helaas geen prioriteit voor de Europese en Amerikaanse farmaceutische industrie, waardoor innovaties in diagnostische tests achter loopt. Alhoewel deze tropische ziekten weinig bedreiging vormen voor ontwikkelde landen zoals Nederland, veroorzaken ze veel ziekte, leed en dood in onontwikkelde landen.
Afrikaanse Slaapziekte
Een voorbeeld van een Verwaarloosde tropische ziekte genoemd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is Trypanosomiasis, oftewel de Afrikaanse Slaapziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door twee parasieten; Trypanosoma brucei gambiense, en Trypanosoma brucei rhodesiense en wordt verspreid door de Tsetse vlieg. Er waren in de 20e eeuw al meerdere grote uitbraken van deze dodelijke ziekte, en het is nog steeds endemisch in 36 Afrikaanse landen. Er zijn op dit moment ten minste 100.000 mensen geïnfecteerd en er wordt ingeschat dat 60 miljoen mensen het risico lopen deze ziekte te krijgen. Waarschijnlijk zijn er nog vele meerdere patiënten dan momenteel gediagnostiseerd zijn, wat laat zien dat er meer inspanningen nodig zijn voordat deze ziekte uitgeroeid kan worden.
Afrikaanse Slaapziekte bestaat uit twee stadia. De ziekte begint met de eerste haemolymphatische fase waar de patiënten aspecifieke symptomen krijgen zoals koorts, jeuk en hoofdpijn. Zodra de parasiet het centrale zenuwstelsel binnendringt begint de tweede neurologische fase. Dit zorgt voor hevige symptomen zoals een verstoorde slaapcyclus, trillingen, en spierslapte. Uiteindelijk treedt er hersenschade op en eindigt dit fataal als het niet behandeld wordt. Voor goede behandeling is vroege diagnose essentieel. Welke behandeling nodig is, en hoe succesvol deze behandeling is, verschilt per fase van de ziekte, waarbij de behandeling voor de neurologische fase lichamelijk het zwaarste is. Vroege diagnose is dus belangrijk, maar erg moeilijk aangezien de eerste symptomen erg algemeen zijn.
Zoals bij de meeste infectieziekten zijn er laboratoriumtesten beschikbaar voor Slaapziekte. Deze zijn echter niet geschikt om gebruikt te worden in afgelegen gebieden en door de mobiele teams. Microscopie is een van de manieren om een parasitaire infectie aan te tonen, maar vergt dure microscopen en getrainde werknemers, die vaak niet beschikbaar zijn. Er is een snelle bloedtest beschikbaar dat in het veld gebruikt wordt, maar deze komt tekort in specificiteit en kan niet beide Trypanosoma soorten detecteren. Omdat de bijwerkingen van de medicatie groot is, alsmede de beschikbaarheid laag, is het ontwikkelen van goede en snelle diagnostische tests die door mobiele teams gebruikt kunnen worden essentieel.
Zika virus
Naast de hiervoor genoemde NTDs zijn er recentelijk onverwachte uitbraken van infectieziekten opgedoken. Een van de meest bekende uitbraken betreft het Zika Virus, wat Zikakoorts veroorzaakt. Dit virus heeft de afgelopen tijd veel internationale media-aandacht gekregen door zijn snelle verspreiding en het veroorzaken van microcefalie bij pasgeboren baby’s wanneer zwangere vrouwen geïnfecteerd zijn. Er wordt geschat dat in 2015 in Brazilië alleen, tussen de 500.000-1.500.000 Zika patiënten gevonden zijn.
Op dit moment kan Zika gediagnostiseerd worden op twee manieren; serologisch of via PCR. De serologische test berust op het detecteren van antilichamen, wat tekort komt in specificiteit. Dit betekent dat een eerdere infectie met een ander virus ook een positief resultaat kan geven. De PCR-test heeft dure apparaten nodig, wat vaak niet tot de beschikking is. Hierdoor is er op dit moment geen goedkope en betrouwbare test voor Zika beschikbaar.
Omdat diagnostische tests schaars zijn en niet de afgelegen plekken kunnen bereiken waar ze nodig zijn, ontwikkelt het iGEM team een diagnostische test om dit probleem aan te kaarten. Onze diagnostische test zal niet alleen apparaat-vrij zijn, maar is ook te gebruiken zonder uitgebreide trainingen. Een groot probleem met de huidige testen is de noodzaak aan een laboratorium, wat het onmogelijk maakt om patiënten in afgelegen gebieden te helpen. Dit hebben we geleerd dankzij de ervaring van prof. Joseph Ndungu (FIND Instituut, Zwitserland), wie gespecialiseerd is in het ontwikkelen van diagnostische testen voor infectieziektes, via een Skype-gesprek. Onze test zal de huidige problemen proberen op te lossen door een snel en betrouwbaar resultaat te leveren, zodat onmiddellijke maatregelen kunnen worden genomen.
De ‘’International Genetically Engineered Machine’’ (iGEM) stichting is een onafhankelijke non-profit organisatie geweid aan onderwijs, competitie, de vordering van synthetische biologie en de ontwikkeling van een open gemeenschap en samenwerking.
iGEM begon in januari 2003 als een onafhankelijk vak aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT) waarin studenten biologische systemen maakte om cellen te laten flikkeren. Dit vak werd uiteindelijk een zomer competitie met 5 team in 2004 en groeide daaruit tot 13 teams in 2015. In het jaar daarop was de wedstrijd gegroeid tot 300 teams uit 42 landen en bestond uit 5000 deelnemers.
The iGEM competitie is een jaarlijks, wereldwijd synthetische biologie evenement gericht op studenten aan universiteiten en de hoge scholen. Multidisciplinaire teams werken heel de zomer aan een genetisch gebouwd systeem bestaande uit gestandaardiseerde biologische bouwstenen genaamd BioBricks. iGEM teams werken zowel binnen als buiten het lab en creeeren ingewikelde projecten die trachten iets positiefs in te brengen in gemeenschappen over heel de wereld.
De competitie bouwt op naar de ‘Giant Jamboree’ bij MIT in Boston, waar alle teams zullen samenkomen en hun projecten kunnen presenteren. Hierbij hoort het leggen van internationale contacten en het hebben van plezier uiteraard bij!
€ 10
Dankjewel!
Door jouw bijdrage zijn we een stap dichterbij het realiseren van een detectiekit voor tropische ziektes!
6 donateurs€ 25
3D-geprinte sleutelhanger + flyer
Bedankt voor je bijdrage! Je krijgt een zelf ontworpen 3D-geprinte sleutelhanger thuisgestuurd, en een flyer over ons project!
2 donateurs€ 50
iGEM magazine
Heel erg bedankt voor je donatie! Als beloning ontvang het enige echte "iGEM Magazine", waarin we je alles vertellen over ons project! + De rewards hierboven.
1 donateur€ 75
iGEM mok
Bedankt voor je bijdrage! Als gift ontvang je de custom iGEM koffiemok! + De rewards hierboven.
1 donateur€ 100 Aanrader
3D-geprint virusdeeltje
Bedankt voor je bijdrage! Als cadeau ontvang en 3D-geprint virusdeeltje, plus een standaard met je naam erin gegraveerd! + De rewards hierboven.
3 donateurs€ 250
3D-geprint prototype van onze testkit
Heel erg bedankt voor je bijdrage! Als dank ontvang je een werkend prototype van de door ons ontworpen testkit, met daarop je naam gegraveerd! + De rewards hierboven.
2 donateurs€ 500
Sponsor
Bedankt voor je bijdrage! In ruil hiervoor zullen we uw naam en/of logo op onze websites en in onze presentaties zetten. + De rewards hierboven.
€ 1.000
Premium sponsor
Bedankt voor uw donatie! In ruil hiervoor geven we, naast het zetten van uw naam en/of logo op onze websites en in onze presentaties, een presentatie van ons project op locatie. + De rewards hierboven.