iGEM 2022 - Colourectal - We gaan de strijd aan met dikke darm kanker

78% Bereikt

Afgesloten
€ 31.600 Opgehaald
€ 40.000 Ons doel

Help jij ons een methode te ontwikkelen om darmkanker eerder en effectiever op te sporen?

Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in de westerse wereld. Om deze vorm van kanker op te sporen zijn er wereldwijd meerdere landelijke screeningsprogramma's, ook in Nederland. Deze screenings hebben echter een hoge gebruikersdrempel, omdat deelnemers hun ontlastingsmonsters per post moeten opsturen. Bovendien wordt de test slechts om de twee jaar gedaan. Dit geeft tumoren in een vroeg stadium de tijd om zich te ontwikkelen tot een verder gevorderd stadium voordat het wordt ontdekt.

De wereld heeft behoefte aan een simpelere detectiemethode om vroeg te waarschuwen voor dikke darmkanker. Wij, een team van elf gemotiveerde studenten van Wageningen Universiteit, bedachten daarom "Colourectal". We willen een type probiotische bacterie ontwikkelen die darmkanker in een vroeg stadium kan detecteren, waarna het de gebruiker waarschuwt door de ontlasting te kleuren. Bij verkleuring wordt de gebruiker lokaal en continu gecontroleerd op tumorvorming in de dikke darm.

Met dit project zullen we meedoen aan de internationale studentenwedstrijd iGEM, waarin honderden studententeams een maatschappelijk probleem proberen op te lossen met behulp van synthetische biologie. De komende maanden zullen we hard werken om ons einddoel te bereiken: de laatste "Grand Jamboree" in Parijs. Tijdens deze finale komen alle teams bij elkaar om de strijd met elkaar aan te gaan. En we willen het podium WUR-groen kleuren in onze overwinning!

Om dit detectiemechanisme te ontwikkelen, heeft Wageningen University & Research toestemming gegeven om hun laboratoria te gebruiken. We hebben echter geld nodig om materialen te kopen voor onze experimenten, samenwerkingen aan te gaan en de iGEM-finale bij te wonen. Hiervoor hebben we € 40.000 nodig. Met jouw hulp kunnen we grote stappen maken in onze strijd tegen darmkanker! Steunt jij ons?

*Cadeaus worden verstuurd naar donateurs in Nederland. Met buitenlandse donateurs nemen we contact op met betrekking tot de verzendkosten.

*Cadeaus worden verzonden na de afloop van het project.

Nieuws

Colourectal wint goud op iGEM finale!

02/11/2022 | 13:03 uur

De Wageningse studenten van team Colourectal deden afgelopen week mee met de iGEM finale in Parijs en wonnen daar goud! Ook werden ze genomineerd voor beste presentatie. Ook na de finale blijft het team nog even doorwerken aan het project. Vanaf januari dragen ze het stokje over aan een nieuw team van Wageningse studenten die wederom op zoek gaan naar een project om de wereld gezonder, beter of veiliger te maken met synthetische biologie. Lees hier het hele nieuwsbericht: Wagenings team Col...

Wageningen iGEM 2022 team

Mail: iGEMWageningen@gmail.com

Mail: igem@wur.nl

Instagram: @igem.wageningen

Twitter: @igemwageningen

De ‘’International Genetically Engineered Machine’’ (iGEM) stichting is een onafhankelijke non-profit organisatie geweid aan onderwijs, competitie, de vordering van synthetische biologie en de ontwikkeling van een open gemeenschap en samenwerking.

iGEM begon in januari 2003 als een onafhankelijk vak aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT) waarin studenten biologische systemen maakte om cellen te laten flikkeren. Dit vak werd uiteindelijk een zomer competitie met 5 team in 2004 en groeide daaruit tot 13 teams in 2015. In het jaar daarop was de wedstrijd gegroeid tot 300 teams uit 42 landen en bestond uit 5000 deelnemers.

The iGEM competitie is een jaarlijks, wereldwijd synthetische biologie evenement gericht op studenten aan universiteiten en de hoge scholen. Multidisciplinaire teams werken heel de zomer aan een genetisch gebouwd systeem bestaande uit gestandaardiseerde biologische bouwstenen genaamd BioBricks. iGEM teams werken zowel binnen als buiten het lab en creeeren ingewikelde projecten die trachten iets positiefs in te brengen in gemeenschappen over heel de wereld.

De competitie bouwt op naar de ‘Grand Jamboree’ in Parijs, waar alle teams zullen samenkomen en hun projecten kunnen presenteren. Hierbij hoort het leggen van internationale contacten en het hebben van plezier uiteraard bij!

Beste lezer,

Op dit moment weet u van alles over ons project. Maar u weet nog steeds niet wie die mysterieuze mensen op de groepsfoto zijn! Hierbij introduceren we het Wageningen University & Research iGEM Team van 2022!

Dit jaar bestaat het team uit elf studenten. Acht van ons zullen voornamelijk te vinden zijn in het lab, terwijl Josia, Ally en Lucía op hun computers ons project modelleren. Ons team is een gezonde mix van Nederlandse, Belgische, Spaanse en Italiaanse studenten. We zijn allemaal masterstudenten, en doen de programma’s Biotechnologie, Moleculaire Levenswetenschappen en Moleculaire Biologie.

Vorig jaar december hadden we voor het eerst een meeting waarin we bespraken wat iGEM is en waar we aan zouden beginnen. Na een aantal maanden waarin we aan verschillende projecten hebben gebrainstormd, besloten we om volledig te focussen op het ontwikkelen van een effectievere manier om dikke darm kanker te diagnosticeren.

Gedurende de laatste maanden hebben we hard gewerkt om ons doel te behalen: het creëren van een pro-biotische bacterie die je dikke darm koloniseert. Daar zal het zeer lokaal de aanwezigheid van tumorvorming kunnen herkennen, waarna het de gebruiker zal alarmeren door een kleurstof in de ontlasting achter te laten. Vele pagina’s aan literatuur zijn gelezen, genetische constructen zijn ontworpen en gemaakt, we zijn bij vele stakeholders en andere experts op bezoek geweest en ze overladen met vragen en feedback. We hebben onze voortgang al gepresenteerd op vele bijeenkomsten en alle feedback is terug in ons project gestoken om zo een zo goed mogelijk resultaat op tafel te zetten.

In oktober vindt de “Grand Jamboree” in Parijs plaats, waar alle teams samenkomen om hun projecten te presenteren. Dit betekent dat er ruim 300 teams aanwezig zijn die we allemaal proberen te verslaan. Teams uit Wageningen doen het historisch erg goed en hebben zelfs meerdere keren de tweede plaats behaald, wij gaan er natuurlijk voor om dit te evenaren of zelfs te verbeteren!

Bedankt voor uw interesse!

Met vriendelijke groet,

Bas, Sonia, Arthur, Menno, Sarah, Max, Lucia, Josia, Marte, Ally & Koen

€ 10

Dankjewel!!

Door jouw bijdrage kunnen we verdere stappen maken in de effectieve en vroege detectie van Dikke darm kanker!

3 donateurs

€ 15

3D-geprinte sleutelhanger

Bedankt voor je bijdrage! Je krijgt een 3D- geprinte sleutelhanger in de vorm van een blauwe drol!

14 donateurs

€ 30

Kookboek

Bedankt voor je bijdrage! Als dank krijg je een exemplaar van ons zelf samengestelde kookboek. Dit kookboek hebben wij gemaakt in samenwerking met stichting Balance Buddy, en bestaat uit simpele en goedkope maaltijden die je helpen dikke darm kanker te voorkomen.

22 donateurs

€ 55

Goodybag small

Bedankt voor je bijdrage! Als dank ontvang je onze "small goodybag"! Deze zal bestaan uit de sleutelhanger, het kookboek en stickers met ons logo! Dit zal allemaal verpakt zijn in een leuke tasje!

9 donateurs

€ 85 Aanrader

Colourectal T-shirt

Bedankt voor je bijdrage! Om ons project te promoten hebben wij naar eigen zeggen een super mooi T-shirt ontworpen. Bij deze mooie bijdrage zal u het exclusieve "Colourectal" T-shirt ontvangen!

4 donateurs

€ 115

Colourectal Sweater

Bedankt voor je bijdrage! Om ons project te promoten hebben wij naast ons T-shirt naar eigen zeggen ook een super mooie sweater ontworpen. Bij deze mooie bijdrage zal u de exclusieve "Colourectal" sweater ontvangen!

2 donateurs

€ 160

Merch pretpakket

Bedankt voor je bijdrage! Om ons project te promoten hebben wij een exclusieve kleding lijn ontworpen bestaande uit een T-shirt en een Sweater. Bij deze mooie bijdrage zal u het exclusieve "Colourectal" pretpakket ontvangen!

1 donateur

€ 200

Goodybag large

Bedankt voor je bijdrage! Als dank ontvang je onze "large goodybag"! Deze zal bestaan uit de sleutelhanger, het kookboek, stickers met ons logo en het "Colourectal" T-shirt en de sweater! Dit zal allemaal verpakt zijn in een leuke tasje!

1 donateur

€ 300

De volledige goodybag en logo op de crowdfunding pagina

Bedankt voor uw bijdrage! Hierbij ontvangt u het gehele cadeaupakket, bevattende: de sleutelhanger, het kookboek, het T-shirt en de sweater. Daarnaast zal uw logo naar keuze op de crowdfunding pagina worden geplaats.

€ 500

Bronzen sponsor

Bedankt voor uw bijdrage! In ruil hiervoor kunnen wij uw bedrijf bekend maken binnen de iGEM gemeenschap door u te bedanken middels uw logo op onze projectpagina. Daarnaast zult u middels een nieuwsbrief over onze resultaten op de hoogte worden gehouden!

€ 1.000

Zilveren sponsor

Bedankt voor uw bijdrage! In ruil hiervoor kunnen wij uw bedrijf bekend maken binnen de iGEM en Wageningen gemeenschap door u te bedanken middels uw logo op onze projectpagina, presentaties en posters. Daarnaast zult u middels een nieuwsbrief over onze resultaten op de hoogte worden gehouden!

€ 2.500

Gouden sponsor

Bedankt voor uw bijdrage! In ruil hiervoor kunnen wij uw bedrijf bekend maken binnen de iGEM en Wageningen gemeenschap door u te bedanken middels uw logo op onze projectpagina, presentaties en posters. Daarnaast zult u middels een nieuwsbrief over onze resultaten op de hoogte worden gehouden en zullen wij een presentatie komen geven over ons project bij uw bedrijf!

€ 3.500

Platina sponsor

Bedankt voor uw bijdrage! In ruil hiervoor kunnen wij uw bedrijf erkenbaar maken binnen de iGEM en Wageningen gemeenschap door u te bedanken middels uw logo op onze projectpagina, presentaties en posters. Verder zult u een nieuwsbrief ontvangen en zullen wij een presentatie komen geven over ons project bij uw bedrijf! Daarnaast zullen wij een bedankpost op onze social media plaatsen over uw bedrijf en wordt uw bedrijf uitgenodigd om een presentatie te geven voor de Wageningse iGEM community.