Astronauten urine als mest voor groenten op Mars

77% Bereikt

Afgesloten
€ 7.726 Opgehaald
€ 10.000 Ons doel

“Als exobioloog (ruimtelandbouwer) aan Wageningen University én als science fictionliefhebber kan ik me geen leuker en spannender avontuur voorstellen dan de reis naar Mars of de maan om daar een kolonie te vestigen. Klinkt als science fiction? Ik denk van niet. Met wetenschappelijk onderzoek maken we de epische reis naar Mars mogelijk!” - Wieger Wamelink, Onderzoeker Food For Mars & Moon, Wageningen UR.

 

Het moment waarop mensen de eerste stappen op Mars gaan zetten komt steeds dichterbij. En misschien gaan ze er wel permanent wonen. Om dat mogelijk te maken is nu onderzoek nodig naar het leven op Mars. In de volgende stap van ons onderzoeksproject Food For Mars & Moon om de toekomstige bewoners van Mars en de maan te voeden, gaan we onderzoeken of urine veilig gebruikt kan worden als mest om planten te laten groeien op Marsbodem simulant.

Om Marsbodem en zaden te kopen, maar ook om analyses uit te voeren op de geoogste groenten zodat we kunnen onderzoeken of ze veilig te eten zijn, hebben we jouw steun nodig. Draag jij bij aan een toekomst waarin mensen op Mars kunnen wonen? Steun ons met een donatie. Elk bedrag is welkom!

 

Update mei 2020

De crowdfunding is verlengd! Het project loopt en het effect van het toevoegen van urine aan de Mars en maanbodemsimulant is duidelijk zichtbaar. Een eerste schatting laat zien dat we misschien wel meer dan vijfmaal de opbrengst van bonen hebben door de toevoeging van urine. Dat is goed nieuws voor toekomstige astronauten. Maar jouw bijdrage is nog steeds hard nodig. De analyses van de geoogste boontjes kosten ook geld. We willen graag precies weten hoeveel voedingsstoffen uit de urine in de bonen terecht zijn gekomen. En is het wel veilig om ze op te eten? Ook de bodem zelf en de toegevoegde urine (struviet) willen we analyseren. Bij elkaar kost dat al gauw €10.000. Steun ons en wordt onderdeel van dit grootse avontuur!

 

Waarom dit onderzoek?

In eerdere onderzoeken hebben wij met behulp van crowdfunding al aangetoond dat groenten geteeld op Marsbodem lekker en gezond zijn. Maar net als op aarde heb je voor het verbouwen van groenten op Mars of de maan mest nodig. Zonder mest geen plantengroei. Mest importeren per raket of winnen op de planeet zelf is duur en tijdrovend. De astronauten die in de toekomst op Mars of de maan willen wonen moeten dus op zoek naar andere oplossingen, en daar helpen wij ze alvast bij.

Het mesttekort betekent namelijk dat niet alleen plantenresten die niet gegeten worden weer terug de grond in moeten, maar ook dat de astronauten hun eigen poep en urine zullen moeten gebruiken. Sterker nog: de poep en urine van de reis erheen moet ook bewaard worden. Als astronauten dan op Mars of de maan zijn aangekomen kunnen ze de urine en poep direct gebruiken om de grond te bemesten.

We beginnen in dit experiment met urine. Op deze manier zetten we weer een stapje in de richting van ons einddoel: het voeden van een Marskolonie in een gesloten agrarisch landbouwsysteem. Daarnaast leren we weer wat meer over hoe je dode onvruchtbare gronden weer vruchtbaar kunt maken. Daar hebben we op aarde ook wat aan, bijvoorbeeld in woestijnen, maar ook in Nederland waar een gesloten circulaire landbouw steeds belangrijker wordt.

 

Crowdfunding

Wij zijn nog steeds aan het pionieren met de nagemaakte Marsbodem. Dat maakt financiering volgens reguliere wegen lastig. Daarom doen we dat ook via crowdfunding en zo kan iedereen bijdragen aan dit grootste avontuur van de 21ste eeuw.

De donaties worden gebruikt om materialen aan te schaffen, de kas te huren en het personeel te betalen dat helpt bij het onderzoek. Zo gaan we voor het eerst automatisch watergeven op basis van metingen met een sensor in de Marsbodem. En natuurlijk moet er Marsbodem simulant en zaden worden gekocht. Natuurlijk moeten de geoogste bonen worden getest op zware metalen en voedingswaarde; hoeveel calorieën zitten erin? Dit alles is echter niet mogelijk zonder jullie steun. Doneer nu en volg ons onderzoek via YouTube of Facebook! Voor iedere bijdrage is er een beloning.

 

“Ons onderzoek zet een van de belangrijke stappen op weg naar zelfvoorzienendheid van een Marskolonie, de recycling van urine. Zonder dit onderzoek is een Marskolonie onmogelijk.” - Wieger Wamelink, Onderzoeker Food For Mars & Moon, Wageningen UR.

 

Nieuws

Het experiment is begonnen

23/11/2019 | 21:51 uur

 Het experiment is begonnen en na een week ziet het er erg goed uit. Bekijk het op ons youtube kanaal https://www.youtube.com/watch?v=Aova57K3sS8.

Wil je onze experimenten volgen, dat kan via

twitter: wamelink_wieger

Facebook

Instagram: foodformarsandmoon

YouTube

Website

Q&A

Zelf aan de slag? Met je klas aan de slag

Foto's

 

Veelgestelde vragen

Onderzoeker Wieger Wamelink krijgt regelmatig vragen over zijn onderzoek naar het telen van groente om Mars- en maangrondsimulant. De veelgestelde vragen en de antwoorden staan hieronder op een rijtje.

 

 -waar komt de struviet vandaan?

De struviet komt van de waterzuivering uit Amsterdam, die op festivals de mannelijke urine apart opvangt en omzet naar struviet. Mannen die dus naar een Amsterdams festival gaan dragen door te plassen bij aan ons experiment

 

- Waarom wil je planten laten groeien op Mars?

Als er in de toekomst mensen heen gaan dan zullen ze daar langere tijd wonen. Dan kun je al het eten meenemen, maar het is veel handiger en lekkerder om je eigen voedsel daar te verbouwen. Als het eten lekker is dan eten de astronauten er meer van en dat is goed voor hun gezondheid.

 
- Waar komt de Mars- en maangrond in het onderzoek vandaan?
 

De maan- en Marsgrond komen niet echt van de maan en Mars, maangrond is niet te krijgen en er is nog geen Mars grond terug naar de aarde gebracht. Daarom heeft NASA op aarde gezocht naar grond die precies lijkt op Mars en maan grond. De Mars grond die we gebruiken voor de experimenten komt van een vulkaan van Hawaii en de maan grond komt uit een Woestijn in de buurt van Flagstaff in Arizona. De bodems zijn opgeschoond en er is met een grote wals over de maangrond gereden om extra stoffige grond te krijgen zoals je die op de maan ook vindt.

 

- Is het veilig om planten te eten gekweekt op Mars en maan grond?

Dat is een belangrijke vraag omdat we weten dat er zware metalen zitten in de Mars en maan grond simulanten die we gebruiken, net als in de echte Mars en maan grond. We hebben dit op twee manieren getest. We hebben gekeken of er zware metalen zoals lood, kwik en cadmium van de bodem in het water komt wat we de planten geven. Dat bleek niet het geval, we konden geen metalen vinden alleen een heel klein beetje aluminium in het vocht van de maanbodem. We hebben ook onderzocht of er zware metalen in de geoogste tomaten, erwten, radijzen en rogge zat. Het bleek veilig om ze te eten. Wel moet alles wat uit de bodem komt zoals de radijzen, maar ook de wortels en aardappels goed gewassen worden omdat er anders zand aan blijft zitten die je ook zou kunnen opeten. Je zou dan op den duur ziek kunnen worden van eten van de grond.

 

- Wat zijn de grootste moeilijkheden met het kweken van de planten op de bodems?

Buiten de zware metalen is een probleem dat er heel weinig van een meststof in de bodems zit, stikstof in een vorm die een plant kan opnemen (nitraat). Nu is er een speciale groep planten, de vlinderbloemigen, zoals klavers, maar ook lupine en bonen en erwten die stikstof uit de lucht kunnen halen samen met bacteriën. Door deze planten te kweken en vervolgens dat wat je niet op eet (de stelen en blaadjes) onder te spitten kunnen we de grond als het ware bemesten.

  

- Er is op Mars toch helemaal geen lucht en het is er heel koud, hoe kun je daar dan leven?

Er is bijna geen lucht op Mars en het is meestal -60 tot 100 graden Celsius. Daarom moeten mensen altijd een ruimtepak aan als ze buiten komen. Maar je kunt natuurlijk wel binnen wonen. Dat is ook nodig omdat Mars nauwelijks een atmosfeer en geen elektromagnetisch veld heeft en daardoor geen bescherming biedt tegen kosmische straling. Om je daartegen te beschermen moet je mogelijk onder een meter Mars zand leven. Wat voor mensen geldt, geldt ook voor planten, zonder lucht kunnen planten niet leven en als het zo koud is ook niet. Planten kunnen beter tegen straling dan mensen, maar ook zij kunnen last van straling krijgen. Daarom moeten ook de groenten binnen gekweekt worden in een kamer en onder LED-lichten.er in de toekomst mensen heen gaan dan zullen ze daar langere tijd wonen. 

 
Zo zou een verblijf op Mars er uit kunnen zien.

Zo zou een verblijf op Mars er uit kunnen zien.

 

- Is de smaak van Marsgroente anders?

Of de smaak van de Mars groenten en de maangroenten anders is dan van de gewone aardse groenten, daar zijn de meningen over verdeeld. We hebben veel mensen laten proeven van tomaten, boontjes en rucola en de meesten vinden wel dat er verschil is. Sommige mensen vinden Mars groente lekkerder, anderen eten liever de aardse groente. Of er echt verschil is gaan we nog onderzoeken, o.a. door te kijken hoeveel suikers er in de verschillende groenten zitten. kunt op Mars gewoon koken, maar alleen binnen. Omdat daar dezelfde lucht en luchtdruk is als op aarde. Buiten zou het water direct verdampen en deels bevriezen. Ook de groente zou direct bevriezen, maar die zou je daarna wel kunnen eten, want dat lijkt op moleculair koken.

  

- Kun je op Mars dan ook koken? Of moet je alle groenten rauw eten?

Je kunt op Mars gewoon koken, maar alleen binnen. Omdat daar dezelfde lucht en luchtdruk is als op aarde. Buiten zou het water direct verdampen en deels bevriezen. Ook de groente zou direct bevriezen, maar die zou je daarna wel kunnen eten, want dat lijkt op moleculair koken.

 

- Kun je ook dieren houden op Mars? Kippen, koeien, varkens? Om te eten? Of om mest te maken voor de planten?

Je zou dieren op Mars kunnen houden, maar daarvoor zou heel veel voedsel nodig zijn en ruimte. Dieren zijn heel inefficiënt in het omzetten van wat ze eten in vlees en andere producten. De mest zou welkom zijn voor het bemesten van de grond. Maar voorlopig zullen er geen dieren mee gaan naar Mars. Mogelijk is daar een uitzondering op, de kip. Een kip eet alle groenten wel en produceert mest die goed te gebruiken is en een kip is redelijk efficiënt in het omzetten van wat zij eet in kippenvlees en eieren. Daarnaast kan de kip als huisdier worden gehouden en troost bieden in moeilijke tijden.

 

- Wanneer kunnen we naar Mars?

Er zijn plannen om al binnen 10 jaar met mensen naar Mars te gaan. Maar dat lijkt mij te optimistisch. Ik verwacht dat de eerste mensen na 2030 op Mars zullen staan.

 

-Wil je zelf naar Mars?

Nee, ik vind het veel te ver vliegen, je bent minstens zes maanden onderweg om er te komen. Naar de maan zou ik nog wel willen, daar kun je in twee dagen zijn. En voordat we echt naar Mars vliegen is het waarschijnlijk al 2030 en dan ben ik te oud om op een van de eerste reizen mee te mogen.

Wil je zelf een Marsexperiment met groenten uitvoeren, bijvoorbeeld voor je profielwerkstuk of je meesterproef? Dat kan. in een serie van filmpjes laat ik zien hoe je dat doet. Veel succes!

introductie

zaaien

tussentijds meten

oogsten blad

oogsten wortels

drogen en wegen

berekeningen en statistiek

€ 10

Sticker

Dank voor je donatie, je helpt ons bij de aanschaf van de zaden, als dank krijg je een sticker toegestuurd met het logo van het project

8 donateurs

€ 25

Embleem voor op shirt

Met je donatie kunnen we een kilo nagemaakte maan of Marsbodem kopen. Als dank krijg je twee emblemen met ons logo om op een shirt te stomen.

6 donateurs

€ 50

Poster

Met je donatie kunnen we een halve week de kas huren en wordt er water gegeven. Als dank ontvang je een poster naar keuze.

3 donateurs

€ 75 Aanrader

De rode magneet

Dank voor je gift, je krijgt al dank het boek ' De rode magneet' , gesigneerd door de auteur! Het boek, een thriller, gaat over de eerste Marsmissie en wat er zoal kan gebeuren onderweg. Er zijn maximaal 40 exemplaren beschikbaar van het boek, gedoneerd door de auteur, Bertina Mulder. Wees er dus snel bij! zie ook https://bertinamulder.nl/de-rode-magneet/

3 donateurs Niet meer beschikbaar

€ 100

T-shirt

Voor 100 euro kunnen we een zware metalen analyse doen van de geteelde groenten. Als dank ontvang je een t-shirt, er zijn verschillende maten voor heren en dames.

4 donateurs

€ 150

Schort

Met dit bedrag kunnen we vier kilo nagemaakt maanzand kopen. Als beloning ontvang je een voor dit project ontworpen keukenschort.

1 donateur

€ 250

Goody bag

Voor 250 euro kunnen we 10 kg maanbodem simulant kopen. Als beloning krijg je een Food For Mars and Moon linnen tas met een klein potje Marsbodem simulant, een sticker, een kaart, een button en een poster

2 donateurs

€ 500

Bezoek of Skype

Met 500 euro kunnen de planten een maand lang water worden gegeven. Als beloning mag je of op bezoek komen of een skype gesprek van een uur. En er ligt een goody bag voor je klaar.

3 donateurs Niet meer beschikbaar

€ 1.000

Boek

Met 1000 euro kunnen we twee maanden voldoende kasruimte huren voor een aardappelexperiment. Als beloning ontvang je het boek voor het tweede experiment en een T-shirt of schort naar keuze.

€ 2.500

bodem van het experiment

Met je gift maak je een groot deel van het onderzoek mogelijk. Als echte vriend van het project ontvang je een T-short en een schort en de publicaties over het project. Als speciale beloning ontvang je drie potjes met de bodems die echt gebruikt zijn in het experiment.