Astronauten urine als mest voor groenten op Mars

37% bereikt

Nog 2 maanden te gaan Einddatum: 30-04-2020
€ 3.717 Opgehaald
€ 10.000 Ons doel

Heb je je urine ooit gezien als mest? Wij wel! Wij gaan je urine gebruiken als mest om planten te laten groeien op Marsbodem simulant. Het is de volgende stap in ons Food For Mars & Moon project om mensen op Mars en de maan te voeden. Steun ons en doneer, je maakt dit onderzoek mogelijk en er is altijd een beloning, of je nu 10 of 10.000 euro doneert.

 

'To boldly grow where no plant has grown before'

(vrij naar Star Trek, the next generation)

 

 Als science fiction liefhebber (ja, ik heb 'The Martian' verschillende keren gezien) kan ik me bijna geen leuker en spannender avontuur voorstellen dan de reis naar Mars of de maan om daar een kolonie te vestigen. Science fiction? Nee, door er nu aan te werken maken we de epische reis naar Mars mogelijk! En als ecoloog die vroeger astronoom wilde worden combineer ik twee van mijn passies in dit onderzoek. 

 

Waarom je plas?

Als je groenten op Mars of de maan gaat verbouwen mag er niets verloren gaan, anders moet het of worden geimporteerd of worden gewonnen. Beide opties zijn duur en tijdrovend. Dit geldt uiteraard ook voor de mest. Zonder mest geen plantengroei. Dit betekent niet alleen dat dode plantenresten die niet gegeten worden weer terug de grond in moeten, maar ook de poep en urine van de astronauten. Sterker nog de poep en urine van de reis erheen moet ook bewaard worden. Als je dan op Mars of de maan aangekomen bent kun je de poep direct gebruiken om de grond te bemesten. Het moment waarop we de eerste voetstappen op Mars gaan zetten komt steeds dichterbij. Het is nu het moment om aan de voorbereidingen daarvan te werken. 

Tot nu toe hebben we onze experimenten om groenten te telen op, nagemaakte, Marsbodem zonder menselijke uitwerpselen uitgevoerd. Om een gesloten landbouwsysteem te creeren moeten urine en poep terug de bodem in als mest. We beginnen in dit experiment met de urine. Op deze manier zetten we weer een stapje in de richting van ons einddoel het voeden van een Marskolonie in een gesloten agrarisch landbouwsysteem. Daarnaast leren we weer wat meer over hoe je dode onvruchtbare gronden weer vruchtbaar kunt maken. Daar hebben we op aarde ook wat aan, bijvoorbeeld in woestijnen.

 

'Ons onderzoek zet een van de belangrijke stappen op weg naar zelfvoorzienendheid van een Marskolonie, de recycling van urine.  zonder dat dit wordt gedaan is een Marskolonie niet mogelijk.'

(Wieger Wamelink, Onderzoeker Food For Mars & Moon, Wageningen UR)

 

De donaties worden gebruikt om materialen aan te schaffen, de kas te huren en het personeel te betalen dat helpt bij het onderzoek. Zo gaan we voor het eerst automatisch watergeven op basis van metingen met een sensor in de Marsbodem. En natuurlijk moet er Marsbodem simulant en zaden worden gekocht. Een bijzondere aanschaf zal een go pro camera zijn waardoor het experiment via een livestream voor iedereen te volgen zal zijn. 

Dit alles is echter niet mogelijk zonder jullie steun! Doneer nu en volg ons onderzoek via de livestream! 

 

Doneer nu

Nieuws

Het experiment is begonnen

23/11/2019 | 21:51 uur

 Het experiment is begonnen en na een week ziet het er erg goed uit. Bekijk het op ons youtube kanaal https://www.youtube.com/watch?v=Aova57K3sS8.

Wil je onze experimenten volgen, dat kan via

twitter: wamelink_wieger

Facebook

Instagram: foodformarsandmoon

YouTube

Website

Q&A

Zelf aan de slag? Met je klas aan de slag

Foto's

 

Veelgestelde vragen

Onderzoeker Wieger Wamelink krijgt regelmatig vragen over zijn onderzoek naar het telen van groente om Mars- en maangrondsimulant. De veelgestelde vragen en de antwoorden staan hieronder op een rijtje.

 

 -waar komt de struviet vandaan?

De struviet komt van de waterzuivering uit Amsterdam, die op festivals de mannelijke urine apart opvangt en omzet naar struviet. Mannen die dus naar een Amsterdams festival gaan dragen door te plassen bij aan ons experiment

 

- Waarom wil je planten laten groeien op Mars?

Als er in de toekomst mensen heen gaan dan zullen ze daar langere tijd wonen. Dan kun je al het eten meenemen, maar het is veel handiger en lekkerder om je eigen voedsel daar te verbouwen. Als het eten lekker is dan eten de astronauten er meer van en dat is goed voor hun gezondheid.

 
- Waar komt de Mars- en maangrond in het onderzoek vandaan?
 

De maan- en Marsgrond komen niet echt van de maan en Mars, maangrond is niet te krijgen en er is nog geen Mars grond terug naar de aarde gebracht. Daarom heeft NASA op aarde gezocht naar grond die precies lijkt op Mars en maan grond. De Mars grond die we gebruiken voor de experimenten komt van een vulkaan van Hawaii en de maan grond komt uit een Woestijn in de buurt van Flagstaff in Arizona. De bodems zijn opgeschoond en er is met een grote wals over de maangrond gereden om extra stoffige grond te krijgen zoals je die op de maan ook vindt.

 

- Is het veilig om planten te eten gekweekt op Mars en maan grond?

Dat is een belangrijke vraag omdat we weten dat er zware metalen zitten in de Mars en maan grond simulanten die we gebruiken, net als in de echte Mars en maan grond. We hebben dit op twee manieren getest. We hebben gekeken of er zware metalen zoals lood, kwik en cadmium van de bodem in het water komt wat we de planten geven. Dat bleek niet het geval, we konden geen metalen vinden alleen een heel klein beetje aluminium in het vocht van de maanbodem. We hebben ook onderzocht of er zware metalen in de geoogste tomaten, erwten, radijzen en rogge zat. Het bleek veilig om ze te eten. Wel moet alles wat uit de bodem komt zoals de radijzen, maar ook de wortels en aardappels goed gewassen worden omdat er anders zand aan blijft zitten die je ook zou kunnen opeten. Je zou dan op den duur ziek kunnen worden van eten van de grond.

 

- Wat zijn de grootste moeilijkheden met het kweken van de planten op de bodems?

Buiten de zware metalen is een probleem dat er heel weinig van een meststof in de bodems zit, stikstof in een vorm die een plant kan opnemen (nitraat). Nu is er een speciale groep planten, de vlinderbloemigen, zoals klavers, maar ook lupine en bonen en erwten die stikstof uit de lucht kunnen halen samen met bacteriën. Door deze planten te kweken en vervolgens dat wat je niet op eet (de stelen en blaadjes) onder te spitten kunnen we de grond als het ware bemesten.

  

- Er is op Mars toch helemaal geen lucht en het is er heel koud, hoe kun je daar dan leven?

Er is bijna geen lucht op Mars en het is meestal -60 tot 100 graden Celsius. Daarom moeten mensen altijd een ruimtepak aan als ze buiten komen. Maar je kunt natuurlijk wel binnen wonen. Dat is ook nodig omdat Mars nauwelijks een atmosfeer en geen elektromagnetisch veld heeft en daardoor geen bescherming biedt tegen kosmische straling. Om je daartegen te beschermen moet je mogelijk onder een meter Mars zand leven. Wat voor mensen geldt, geldt ook voor planten, zonder lucht kunnen planten niet leven en als het zo koud is ook niet. Planten kunnen beter tegen straling dan mensen, maar ook zij kunnen last van straling krijgen. Daarom moeten ook de groenten binnen gekweekt worden in een kamer en onder LED-lichten.er in de toekomst mensen heen gaan dan zullen ze daar langere tijd wonen. 

 

Zo zou een verblijf op Mars er uit kunnen zien.

 

- Is de smaak van Marsgroente anders?

Of de smaak van de Mars groenten en de maangroenten anders is dan van de gewone aardse groenten, daar zijn de meningen over verdeeld. We hebben veel mensen laten proeven van tomaten, boontjes en rucola en de meesten vinden wel dat er verschil is. Sommige mensen vinden Mars groente lekkerder, anderen eten liever de aardse groente. Of er echt verschil is gaan we nog onderzoeken, o.a. door te kijken hoeveel suikers er in de verschillende groenten zitten. kunt op Mars gewoon koken, maar alleen binnen. Omdat daar dezelfde lucht en luchtdruk is als op aarde. Buiten zou het water direct verdampen en deels bevriezen. Ook de groente zou direct bevriezen, maar die zou je daarna wel kunnen eten, want dat lijkt op moleculair koken.

  

- Kun je op Mars dan ook koken? Of moet je alle groenten rauw eten?

Je kunt op Mars gewoon koken, maar alleen binnen. Omdat daar dezelfde lucht en luchtdruk is als op aarde. Buiten zou het water direct verdampen en deels bevriezen. Ook de groente zou direct bevriezen, maar die zou je daarna wel kunnen eten, want dat lijkt op moleculair koken.

 

- Kun je ook dieren houden op Mars? Kippen, koeien, varkens? Om te eten? Of om mest te maken voor de planten?

Je zou dieren op Mars kunnen houden, maar daarvoor zou heel veel voedsel nodig zijn en ruimte. Dieren zijn heel inefficiënt in het omzetten van wat ze eten in vlees en andere producten. De mest zou welkom zijn voor het bemesten van de grond. Maar voorlopig zullen er geen dieren mee gaan naar Mars. Mogelijk is daar een uitzondering op, de kip. Een kip eet alle groenten wel en produceert mest die goed te gebruiken is en een kip is redelijk efficiënt in het omzetten van wat zij eet in kippenvlees en eieren. Daarnaast kan de kip als huisdier worden gehouden en troost bieden in moeilijke tijden.

 

- Wanneer kunnen we naar Mars?

Er zijn plannen om al binnen 10 jaar met mensen naar Mars te gaan. Maar dat lijkt mij te optimistisch. Ik verwacht dat de eerste mensen na 2030 op Mars zullen staan.

 

-Wil je zelf naar Mars?

Nee, ik vind het veel te ver vliegen, je bent minstens zes maanden onderweg om er te komen. Naar de maan zou ik nog wel willen, daar kun je in twee dagen zijn. En voordat we echt naar Mars vliegen is het waarschijnlijk al 2030 en dan ben ik te oud om op een van de eerste reizen mee te mogen.

Wil je zelf een Marsexperiment met groenten uitvoeren, bijvoorbeeld voor je profielwerkstuk of je meesterproef? Dat kan. in een serie van filmpjes laat ik zien hoe je dat doet. Veel succes!

introductie

zaaien

tussentijds meten

oogsten blad

oogsten wortels

drogen en wegen

berekeningen en statistiek

Kies een bedrag

€ 10

Sticker

Dank voor je donatie, je helpt ons bij de aanschaf van de zaden, als dank krijg je een sticker toegestuurd met het logo van het project

6 donateurs

€ 25

Embleem voor op shirt

Met je donatie kunnen we een kilo nagemaakte maan of Marsbodem kopen. Als dank krijg je twee emblemen met ons logo om op een shirt te stomen.

4 donateurs

€ 50

Poster

Met je donatie kunnen we een halve week de kas huren en wordt er water gegeven. Als dank ontvang je een poster naar keuze.

3 donateurs

€ 75 Aanrader

De rode magneet

Dank voor je gift, je krijgt al dank het boek ' De rode magneet' , gesigneerd door de auteur! Het boek, een thriller, gaat over de eerste Marsmissie en wat er zoal kan gebeuren onderweg. Er zijn maximaal 40 exemplaren beschikbaar van het boek, gedoneerd door de auteur, Bertina Mulder. Wees er dus snel bij! zie ook https://bertinamulder.nl/de-rode-magneet/

Nog 40 beschikbaar 

€ 100

T-shirt

Voor 100 euro kunnen we een zware metalen analyse doen van de geteelde groenten. Als dank ontvang je een t-shirt, er zijn verschillende maten voor heren en dames.

€ 150

Schort

Met dit bedrag kunnen we vier kilo nagemaakt maanzand kopen. Als beloning ontvang je een voor dit project ontworpen keukenschort.

1 donateur

€ 250

Goody bag

Voor 250 euro kunnen we 10 kg maanbodem simulant kopen. Als beloning krijg je een Food For Mars and Moon linnen tas met een klein potje Marsbodem simulant, een sticker, een kaart, een button en een poster

1 donateur

€ 500

Bezoek of Skype

Met 500 euro kunnen de planten een maand lang water worden gegeven. Als beloning mag je of op bezoek komen of een skype gesprek van een uur. En er ligt een goody bag voor je klaar.

1 donateur Nog 9 beschikbaar 

€ 1.000

Boek

Met 1000 euro kunnen we twee maanden voldoende kasruimte huren voor een aardappelexperiment. Als beloning ontvang je het boek voor het tweede experiment en een T-shirt of schort naar keuze.

€ 2.500

bodem van het experiment

Met je gift maak je een groot deel van het onderzoek mogelijk. Als echte vriend van het project ontvang je een T-short en een schort en de publicaties over het project. Als speciale beloning ontvang je drie potjes met de bodems die echt gebruikt zijn in het experiment.

Anders

Ik wil zelf een bedrag bepalen