Wormen op Mars

99% Bereikt

Afgesloten
€ 9.949 Opgehaald
€ 10.000 Ons doel

Verschillende groepen, waaronder NASA, Elon Musk en Mars-One, willen rond 2030 mensen naar Mars brengen. Terugkeer naar de maan wordt al over vijf jaar verwacht. Als we daarheen gaan zal het voor langere tijd zijn. Mensen zullen daar ook moeten eten en wat is dan logischer om je eten ter plekke zelf te verbouwen?

Wat hebben we al gedaan?

In 2013, 2015 en 2016 hebben wij experimenten uitgevoerd om te onderzoeken of teelt van erwten, radijsjes en tomaten op door NASA geleverde nagemaakte Mars- en maanzand mogelijk was. Dat leverde in 2015 de eerste radijzen, erwten, tomaten en rogge op, en in 2016 een tiental verschillende groenten, waaronder ook rucola, bonen en aardappels. De groenten zijn getest op zware metalen en het bleek dat het veilig was om ze te eten. We hebben toen met groot succes voor de mensen die aan het 2016 project een bijdrage hadden geleverd een groot diner georganiseerd. Maar er is meer nodig voor een duurzame voedselproductie in voldoende hoeveelheden, waaronder ......wormen. 

Wat gaan we doen?

We gaan testen of de wormen kunnen leven op kunstmatige Mars en maanbodem geleverd door NASA en of ze hun werk goed kunnen doen. De bodems, speciaal die van de maan, zijn nogal scherp en dat zou een probleem op kunnen leveren als ze het binnen krijgen. Als de wormen zich happy voelen dan zullen ze aan de slag gaan en dat zou tot een hogere opbrengst moeten leiden. Dat gaan we testen door rucola te telen op de bodems. Een eerste test laat zien dat de wormen wel in de bodem willen kruipen. Daarmee zijn we er nog niet, overleven ze en doen ze het?

De wormen zijn namelijk een essentiele volgende stap om een volledig gesloten duurzaam ecosysteem te bouwen. Als we weten dat de wormen overleven en zich vermeerderen kunnen we pas de volgende stappen zetten: doen de bacterien het en kunnen we met hommels aan de slag. Ook is de opbrengst van de groenten tot nu toe lager dan op aardse potgrond, speciaal op de maanbodem. Er zou dan veel oppervlak voor de planten nodig zijn in de gebouwen op Mars of de maan en dat kan niet. Als de wormen goed werken is de opbrengst hoger en dan komt de Marsnederzetting weer een stapje dichterbij. 

Hebben we er op aarde ook wat aan?

We proberen voor zowel de maan als Mars een duurzaam ecosysteem te bouwen. Die kennis is ook voor de landbouw op aarde van belang. We zijn op het ogenblik bezig om voor twee verschillende woestijngebieden te onderzoeken hoe die weer vruchtbaar en groen gemaakt kunnen worden. Daarbij helpt dit project ook. We werken in de experimenten voor Mars en maan namelijk  met bodems die oorsponkelijk van een aardse vulkaan en uit een aardse woestijn komen.

Daarnaast zien we dat de opbrengsten op landbouwgronden achteruitgaan omdat het bodembeheer niet duurzaam is. Dit speelt speciaal in de bodem, waar de wormen dus een essentiele rol spelen. Door het opzetten van een duurzaam ecosysteem voor Mars leren we ook hoe een duurzaam landbouwecosysteem er op aarde uit zou zien en de opbrengsten ook hier op aarde omhoog kunnen gaan. 

Waarom wormen?

Wormen zijn zeer nuttige dieren als het gaat om het telen van groenten. Ze brengen dode plantendelen weer terug in de bodem en kauwen die fijn zodat bacterién die verder af kunnen breken. De voedingstoffen die in de dode planten resten zitten komen hierdoor weer beschikbaar voor de volgende generatie planten. Op Mars en op de maan mag niets verloren gaan, dus ook geen plantenresten die niet worden gegeten en ook geen menselijke poep. De wormen helpen dus in dit proces. Daarnaast graven ze gangen in de grond. Hierdoor kan er makkelijker lucht bij de wortels van de planten komen. De wortel gebruiken onder andere zuurstof om goed te kunnen functioneren. Ook de water opname en het vochtvasthoudend vermogen van de bodem worden verbeterd door het werk van de wormen. Door de gangen loopt het water makkelijk in de bodem en door de dode plantenresten wordt het water beter opgenomen en vastgehouden. 

Ga met ons mee op reis naar een duurzame voedselvoorziening op Mars en in de woestijn en doneer!

 

 

 

Waar te landen op Mars

04/03/2018 | 10:59 uur

Voor een succesvolle stichting van een kolonie op de planeet Mars is de landingsplek essentieel. Op die plaats zullen de eerste astronauten hun eigen groenten moeten verbouwen, in een kas, maar waarschijnlijker ondergronds. Echter, niet alle plekken op Mars zijn even geschikt. Onderzoeker Wieger Wamelink en studente Line Schug van Wageningen University & Research bepaalden daarom de ideale landingsplaatsen vanuit landbouwperspectief en stelden daarvan een 3D landkaart samen. Enkele gunstige locaties vallen samen met plaatsen waar al landingen zijn uitgevoerd of gepland. Voor het filmpje Voor het persbericht

Wieger Wamelink

wieger.wamelink@wur.nl

€ 10

Gesigneerde bedankkaart

Je draagt bij aan het onderzoek door de financiering van de aanschaf van de wormen. Als dank ontvang je een gesigneerde ansichtkaart.

15 donateurs

€ 25

Sticker met Bedankkaart

Je maakt het mogelijk om 1 kg Marszand simulant te kopen voor de experimenten. Als dank ontvang je een gesigneerde ansichtkaart en een sticker.

7 donateurs

€ 50

Poster

Je maakt het mogelijk om wormen te kopen en een kilo maanzand. Als dank ontvang je een poster met artwork over een Mars kolonie.

4 donateurs

€ 75 Aanrader

Keukenschort

Ontvang als dank een schort voor in je eigen "Mars' keuken, met een print van het experiment.

4 donateurs

€ 100

T-shirt

Je maakt analyses mogelijk en draagt bij aan de huur van de kas. Je ontvangt als dank een exclusief T-shirt.

8 donateurs

€ 250

Exclusief skype gesprek

Een skype gesprek over het experiment van maximaal een uur waarbij vragen kunnen worden gesteld. Extra leuk voor schoolklassen die met een Mars-project bezig zijn! Als herinnering krijg je ook een gesigneerde poster toegestuurd.

1 donateur Niet meer beschikbaar

€ 250

Exclusief fotoboek klein

Als dank voor je steun ontvang je een exclusief gesigneerd fotoboek in klein formaat van het eerste experiment. Het boek is alleen met Engelse tekst beschikbaar.

€ 500

Bezoek

Een exclusief bezoek (alleen in Nederland) met een lezing over de projecten. Als herrinering ook een gesigneerde poster en een klein potje met 'Marszand' gebruikt bij het experiment en zaadjes van planten die op Mars- of maanzand simulant zijn gegroeid.

2 donateurs Niet meer beschikbaar

€ 1.000

Boek

Als dank voor je steun ontvang je een exclusief gesigneerd fotoboek van het eerste experiment. Het boek is alleen met Engelse tekst beschikbaar.

2 donateurs