Cattlelyst

74% Bereikt

Afgesloten
€ 29.725 Opgehaald
€ 40.000 Ons doel

De voortdurende uitstoot van ammoniak en stikstofoxiden door de industrie, het verkeer en de veehouderij hebben geleid tot de situatie waarin we nu verkeren: de stikstofcrisis. Nederland heeft een groot stikstofoverschot met desastreuze gevolgen voor de natuur en de volksgezondheid. De karakteristieke heidevelden verdwijnen doordat de bodem te rijk wordt aan voedingsstoffen. 118 van de 162 Nederlandse beschermde natuurgebieden worden bedreigd met een kritisch hoog stikstofgehalte. De bodem verzuurt, wat niet alleen nadelig is voor planten, maar ook voor dieren. Door demineralisatie van de bodem door de verzuring is er een gebrek aan essentiële micronutriënten, zoals calcium, in de voedselketen. Dit heeft er zelfs toe geleid dat vogels geboren worden met gebroken poten. Als gevolg van het stikstofoverschot neemt de biodiversiteit en het natuurlijk kapitaal van Nederland sterk af.

In een poging om de uitstoot van stikstof te bevriezen, zijn vergunningen voor bouwprojecten opgeschort, is de snelheidslimiet op de snelweg verlaagd van 130 km/u naar 100 km/u en wordt er opgeroepen om de veestapel met 50% te verminderen. Een aanzienlijk deel van de ammoniakemissies kan worden toegeschreven aan de intensieve veehouderij, waarbij koeien de grootste producenten zijn. Naast ammoniak zijn koeien een bron van methaan, een krachtig broeikasgas. Methaan absorbeert de warmte van de zon, waardoor de aarde opwarmt. Methaan- en ammoniakgassen worden uitgestoten tijdens het herkauwen van eten door koeien en komen vrij uit de mest. Ons project, Cattlelyst, heeft als doel de ecologische voetafdruk van de veehouderij te verkleinen met een nieuwe aanpak.

Cattlelyst

Cattlelyst is een innovatief biofiltratiesysteem dat zowel ammoniak als methaan uit de lucht van koeienstallen haalt. Het is gebaseerd op synthetisch geoptimaliseerde bacteriën, ontwikkeld om te leven van de vrijgekomen ammoniak en methaan en deze gassen om te zetten in onschadelijke vormen. Door de bacteriën genetisch te modificeren, willen we de efficiëntie van de gasconversies verhogen en daarmee de toepasbaarheid van het systeem vergroten. Daarnaast hebben wij een meerdelig veiligheidssysteem ontworpen om de overleving van ontsnapte bacteriën te voorkomen. Dankzij deze eigenschappen biedt Cattlelyst een biologische, diervriendelijke en veilige oplossing voor de negatieve impact van beide gassen op ons ecosysteem.

Ons team

Achter Cattlelyst staat een team van 10 gemotiveerde Nederlandse en internationale studenten van Wageningen University & Research (WUR), die gepassioneerd zijn om actuele problemen op te lossen met behulp van synthetische biologie. Met ons project nemen we deel aan de jaarlijkse International Genetically Engineered Machine (iGEM) competitie, een wereldwijde wedstrijd voor synthetische biologie. Hierin strijden en werken meer dan 350 studententeams samen om problemen uit de echte wereld aan te pakken door hun eigen onderzoeksprojecten te ontwerpen, bouwen en testen. De wedstrijd bouwt op naar de 'Giant Jamboree' die in de herfst hopelijk in Parijs wordt gehouden, waar alle iGEM-teams samen zullen komen, hun projecten zullen presenteren en hun prestaties zullen vieren.

Steun ons!

De komende maanden voeren we ons onderzoek uit in de laboratoria van de leerstoelgroepen Microbiologie en Systemen & Synthetische Biologie van WUR. We hebben echter financiële steun nodig om de benodigde materialen voor onze experimenten te kopen en de kosten voor deelname aan deze wedstrijd te betalen. Door bij te dragen aan ons project, kunt u ons helpen de ecologische impact die de veehouderij heeft op het lokale en mondiale milieu te verminderen!

Alvast bedankt voor uw steun en betrokkenheid!

Sanne, Morris, Anemoon, Sophie, Marta, Thomas, Deli, Jenny, Riemer & Sophieke

Het Cattlelyst team, 
iGEM Wageningen University & Research

 *U ontvangt zowel de cadeaus die behoren tot het niveau waarin uw donatie valt, als de cadeaus die bij de niveaus eronder vallen.

**Cadeaus worden verstuurd naar donateurs in Nederland. Met buitenlandse donateurs nemen we contact op met betrekking tot de verzendkosten.

***Cadeaus worden verzonden na de afloop van het project.

Voor verdere vragen of opmerkingen, neem vooral contact met ons op via:

igem@wur.nl

Inmiddels heb je hopelijk een idee waar ons project over gaat, maar wie zijn de mensen die aan Cattelyst werken?

Dit jaar bestaat ons team uit 3 mannen en 7 vrouwen. De meesten van ons zijn masterstudenten en studeren ofwel Biotechnologie, Moleculaire Levenswetenschappen of Plantenbiotechnologie. De enige uitzondering is Riemer, die nog volop geniet van zijn bachelor Biotechnologie. Ons team bestaat voornamelijk uit Nederlanders, maar Deli en Marta hebben een Italiaans standpunt aan ons team toegevoegd.

Ons project begon al in december 2019, toen de eerste ontmoeting plaatsvond en we leerden over wat iGEM allemaal inhoudt. De eerste weken was veel vergaderen en brainstormen met elkaar om met projectideeën te komen, wat uiteindelijk Cattelyst werd. We wisten niet dat we op het punt stonden de COVID-19-pandemie te ervaren die alles moeilijker zou maken. We konden door de beperkingen niet aan het werk in het lab. Daarom besloten we om ons project tijdelijk te pauzeren en door te gaan met het normale studie curriculum.

Na een pauze van bijna een jaar zijn we nu een paar maanden volledig opgestart! We hebben ons project tot in detail ontworpen, verschillende aspecten gemodelleerd en met verschillende belanghebbenden gesproken om zoveel mogelijk inzichten te verkrijgen. Ieder van ons heeft zijn eigen deelproject binnen het totale project om Cattlelyst werkend te krijgen. Gelukkig hoeven we dit niet alleen te doen, want we hebben een geweldig team van supervisors van de laboratoria Microbiologie en Systeem & Synthetische biologie om ons met alles te helpen.

Op dit moment zijn we erg druk in het lab om onze ideeën om te zetten in realiteit. We klonen genetische constructies, zuiveren DNA op, maken gels, kweken bacteriën en analyseren de eerste data. Naast het wetenschappelijke werk zijn we druk bezig met het bouwen en ontwerpen van onze wiki, het binnenhalen van sponsering en het creëren van bewustzijn over ons project.

In oktober vindt de Giant Jamboree plaats waar we alle andere iGEM teams van over heel de wereld ontmoeten en waar we ons project zullen presenteren. We zullen het opnemen tegen meer dan 350 andere teams, wat betekent dat we veel concurrentie hebben. De Wageningse teams presteerden de afgelopen jaren bijzonder goed, met drie keer de tweede plaats. We hopen deze reputatie dit jaar hoog te kunnen houden of zelfs te overtreffen!

Bedankt voor je interesse!

Vriendelijke groeten,

Sanne, Morris, Anemoon, Sophie, Marta, Thomas, Deli, Jenny, Riemer & Sophieke

€ 10

Maandelijkse updates

Bedankt voor je donatie! We zullen je maandelijks op de hoogte houden van ons project via onze nieuwsbrief.

4 donateurs

€ 15

Ansichtkaart

Bedankt voor je donatie! Als bedankje houden we je maandelijks op de hoogte van ons project via onze nieuwsbrief en zullen we onze zelf ontworpen ansichtkaart naar je sturen.

1 donateur

€ 25

Cattlelyst Cluedo spel

Bedankt voor je donatie! Als dank krijg je ons digitale Cattelyst Cluedo spel. Bovendien krijg je ook alle bovenstaande beloningen.

3 donateurs

€ 50 Aanrader

Ambassadeur Cattlelyst

Bedankt dat je onze ambassadeur bent geworden! Als ambassadeur krijg je een uitnodiging om input te geven in ons project. Ook krijg je een speldje om ons project te kunnen uitdragen. Natuurlijk krijg je ook alle bovenstaande beloningen.

3 donateurs

€ 100

Cattlelyst mini geschenkdoos

Thank you for your donation! As a reward, we will send you our Cattlelyst mini giftbox and of course the previous rewards.

€ 250

Cattlelyst luxe geschenkdoos

Bedankt voor je donatie! Als beloning sturen we je onze Cattlelyst deluxe giftbox en natuurlijk de bovenstaande rewards.

€ 500

Uitnodiging voor een presentatie

Bedankt voor je donatie! Wij nodigen u uit voor een presentatie om ons project nader toe te lichten. Natuurlijk ontvang je ook de bovenstaande beloningen.

€ 1.000

Exclusief vragenmoment met het team!

Bedankt voor je donatie! We nodigen je uit voor een presentatie over ons project en Q&A met ons team. Natuurlijk ontvang je ook de bovenstaande beloningen.

€ 2.000

Deluxe sponsorpakket

Thank you for your donation! You will get a reward of your choosing, in discussion with us. Of course you will also receive the previous rewards.