Doelbedrag gehaald!
26 september 2024 14:34Hoera! We hebben het doelbedrag gehaald! We willen jullie allemaal bedanken voor jullie bijdrage! Met jullie donatie maken jullie het Limburgse landschap een stukje biodiverser en klimaatbestendiger en kunnen we voorbeelden geven voor biodiversiteitsherstel in de rest van Nederland.
Onze activiteiten van de afgelopen tijd
De eerste activiteiten zijn inmiddels mogelijk gemaakt met jullie bijdragen! De afgelopen tijd hebben onze onderzoekers en uitvoerende partners zich gericht op terreinen van vijf landeigenaren, welke zich allemaal buiten Natura2000 gebied bevinden en waarvoor subsidies voor dit soort natuurherstel moeilijk te verkrijgen zijn. Onze onderzoekers richten zich op specifieke gebieden, waarbij maatregelen effect hebben op het hele landschap. Zo vergroten ze de impact van hun werk!
Foto: Uitrijden soortenrijk maaisel voor de verbetering van het grasland
Inzaaien
Op een aantal van deze terreinen zijn plantensoorten ingezaaid. Bij sommige terreinen was de bodem rijk aan kalk, maar bleef de diversiteit aan soorten die je bij zo’n bodem verwacht uit. Hier is daarom duifkruid ingezaaid, een plant die typisch is voor kalkrijke gebieden met een hoge soortenrijkdom, en die van nature veel voorkwam in het Geuldal. Bovendien biedt deze plant nectar voor veel bestuivende insecten. Op andere terreinen werden bloeiende kruiden weggeconcurreerd in de dichte zoden van de aanwezige grassoorten. Daarom is daar flink gemaaid, en op één plaats de bodem zelfs experimenteel gefreesd, waarna er kruidenrijk maaisel van een veld in de buurt overheen is gestrooid, vol zaden van kruiden die zij hopen terug te zien in het grasland. Eén van de belangrijkste kruiden voor deze overgang is de kleine ratelaar, die op grassen parasiteert, en deze zodanig kan verzwakken dat andere planten weer kans krijgen om te groeien.
Aanplanten en aanleggen
Daarnaast zijn er verschillende struwelen aangeplant en graften aangelegd, waar diersoorten in kunnen schuilen in het verder open land, en die er voor zorgen dat regen minder snel afwatert richting het dal.
De toekomst
Onze onderzoekers blijven deze gebieden de komende tijd monitoren om te zien of en hoe het landschap door hun interventies verbetert, en waar zij eventueel bij kunnen sturen. De eerste positieve waarnemingen zijn al gedaan! Op de aangelegde overgangen van droog naar vochtig/nat en van kalkarm naar kalkrijk zijn interessante en zeldzame vlinders verschenen zoals het staartblauwtje, het klaverblauwtje, het geelsprietdikkopje en de gele luzernevlinder. In de toekomst hopen ze hier ook de zeldzame sleedoornpage te gaan waarnemen.
Dit was niet mogelijk zonder jullie steun. Daarom willen we jullie nogmaals heel hartelijk bedanken! In het bijzonder danken wij Het Cultuurfonds Limburg, het Dinamo Fonds, Stichting Rosas Donamus en het Elisabeth Strouven Fonds voor hun genereuze bijdragen.
Op de hoogte blijven van onze volgende gesteunde projecten in onderzoek en onderwijs binnen WUR en krijg je onze nieuwsbrief nog niet? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 5 x per jaar het laatste nieuws van University Fund Wageningen.